×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Saffieren: opnieuw eerbetoon aan Emma

  Koningin Máxima draagt diadeem zoals het hoort (maar wel scheef)

  Saffieren: opnieuw eerbetoon aan Emma

  Waar prinses Máxima gister het diadeem en aan haar collier een diamanten pendant droeg die allebei afkomstig zijn uit het Nationaal Geschenk van Nederland aan koningin Emma in 1879 voor haar huwelijk met Willem III, zo bracht koningin Máxima vandaag Emma opnieuw in herinnering. Want toen in 1898 koningin Wilhelmina werd ingehuldigd zat naast haar haar moeder, met precies hetzelfde diadeem. Saffier is de koninklijkste van de gekleurde edelstenen, dankzij het blauw. Naast dat saffier de lievelingssteen van prinses Beatrix is – die deze dan ook droeg tijdens inhuldiging – koos Máxima dus ook voor deze steen. Ze droeg het diadeem precies zoals het hoort: niet begraven in het haar zoals Beatrix zo vaak deed, al stond het juweel wel wat scheef. Frappant genoeg droeg prinses Mabel gisteravond de tweede versie van het juweel, waardoor deze dus vannacht of vanochtend nog opnieuw in elkaar moet zijn geschroefd door de hofjuwelier. Opvallend detail: normaal gesproken staan in het midden bovenop het diadeem nog drie diamanten die een soort spriet vormen. Die stenen ontbraken nu.

  1 miljoen

  Het diadeem is in 1867 ontworpen door Oscar Massin, de topontwerper van het Franse huis Mellerio. In een aangepaste vorm werd het diadeem in 1881 door het Nederlandse Vita Israël afgeleverd aan het hof, samen met twee armbanden en een rekening van 100.000 gulden, omgerekend naar nu bijna 1 miljoen euro. In het diadeem zitten 655 briljanten met een totaal gewicht van 242 karaat, de 31 saffieren wegen samen 155 karaat. De grootste saffier, gewicht 44 karaat, is 2 centimeter groot en kwam uit het bezit van Anna Paulowna, de overige saffieren komen uit Kashmir en de diamanten uit Zuid-Afrika. De enorme saffier in de broche komt ook van Anna Paulowna. In 1928 is het diadeem overgezet van een gouden naar een platina frame. Juliana erfde de saffieren van Emma rechtstreeks; Wilhelmina heeft ze nooit gedragen.

  30 april 2013 - 15:39