×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Rhenen is er klaar voor

  Geen koekhappen maar WC-potslingeren op Koninginnedag

  In Rhenen werd vanavond een groot schilderij van de koningin onthuld. Speciaal voor haar 74ste verjaardag én als opwarmertje voor haar bezoek op 30 april, is het schilderij onderdeel van een Oranjetentoonstelling in het gemeentehuis. De Rhenense kunstenaar Wim de Haas maakte het speciaal voor de raadszaal en een grote kopie ervan zal binnenkort de gevel van het gemeentehuis sieren. En, zo hoopt de burgemeester, op 30 april krijgt het immense portret een plekje op de route.


  Burgemeester Joost van Oostrum heeft erg veel zin in de komst van de koninklijke familie. Zijn programma voor Koninginnedag ligt dan ook al op het paleis, in tegenstelling tot Veenendaal, zegt hij grappend. Samen met mevrouw Karnebeek, hofdame van de koningin, heeft Van Oostrum zorgvuldig een feestelijk programma samengesteld.

  Er wordt geen plek ingeruimd voor een herdenking aan wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde op de Grebbeberg, zo vertelde de hofdame hem. ‘De koningin komt hier om feest te vieren, voor dat soort herdenkingen is vier mei bedoeld natuurlijk.’ Dat Pieter en Margriet tijdens de vier-meiherdenking op de Grebbeberg waren, maakt de inwoners achteraf achterdochtig. ‘Maar nee,’ zegt Van Oostrum, de koningin stuurt natuurlijk niet haar jongere zus naar een herdenking om te kijken of het wat is voor Koninginnedag.
  ‘En koekhappen of spijkerpoepen doen we hier niet,’ vertelt de burgemeester. ‘In Achterberg (een dorp dat bij Rhenen hoort, red) organiseren ze bijvoorbeeld elk jaar een kampioenschap WC-potslingeren.’ De burgemeester ziet enkele prinsen wel een poging wagen. Maar eerst is het afwachten of de plannen door de koningin worden goedgekeurd. Op 2 april maken beide gemeenten hun prorgamma officieel bekend.

  31 januari 2012 - 20:04