Placeholder

Republikeinen pleiten voor einde Spaanse monarchie

Het is tijd voor een ‘derde republiek’. Dat was de boodschap die enkele duizenden republikeinse Spanjaarden zondag uitdroegen tijdens een demonstratie in Madrid. Daar werd de stichting herdacht van de ‘tweede republiek’, op dat moment precies 82 jaar geleden op 14 april 1931.

Die republiek maakte toen een einde aan de monarchie, maar werd zelf enkele jaren later om zeep geholpen door een greep naar de macht van Francisco Franco en een bloedige burgeroorlog. De ‘caudillo’ regeerde vervolgens tot 1975, toen koning Juan Carlos, een kleinzoon van de laatste koning op de vacante troon kwam.

De demonstranten, waaronder ook veel vertegenwoordigers van de zelfstandigheidsbewegingen in Baskenland en Catalonië en van Verenigd Links, marcheerden naar de Plaza del Sol in het hart van Madrid, niet ver van het koninklijk paleis. Ze droegen spandoeken en vlaggen van het republikeinse Spanje met zich mee. Koning Juan Carlos doet ‘veel voor de komst van een derde republiek’, aldus Cayo Lara van Verenigd Links, verwijzend naar de schandalen waarin het koningshuis de laatste tijd is verwikkeld.

De eerste Spaanse republiek duurde minder dan twee jaar, van februari 1873 tot eind december 1874.