Placeholder

Radio en TV pakken groot uit rond Troonswisseling

Radio en televisie pakken op de dagen voor de troonswisseling al flink uit met de Oranjeprogrammering. Kijkers kunnen op maandag 29 april, aan de vooravond van de troonsafstand, zappen tussen de eenmalige amusementsshow Ik hou van Beatrix op RTL4 en het avondvullende journalistieke NOS-programma Afscheid koningin Beatrix op Nederland 1. Aansluitend op de door Linda de Mol gepresenteerde Beatrix-show brengt RTL4 vanaf 22.30 uur nog RTL Boulevard bedankt Beatrix, een uur durende special die geheel gewijd zal zijn aan de vorstin.

De NOS-uitzending die avond komt vanuit de tijdelijke NOS-studio op de Dam in Amsterdam. Presentatoren Astrid Kersseboom en Rob Trip blikken daar met diverse gasten terug op de regeerperiode van de koningin. Dit doen ze aan de hand van memorabele archiefbeelden. Gedurende de avond schakelt de NOS naar het Rijksmuseum, waar op dat moment het afscheidsdiner van de koningin bezig is. Ook wordt er geschakeld naar andere plekken in stad en land, waar de voorbereidingen voor de grote dag in volle gang zijn.

Op Radio 1 brengen de publieke omroepen op ‘koninginne-avond’ gezamenlijk een radioprogramma vanuit de sociëteit De Industrieele Groote Club aan de Dam.

Andere tijden van de NTR en de VPRO blikt in een extra lange uitzending op zondag 21 april terug op de roerige inhuldiging van Beatrix in 1980. Het geschiedenisprogramma maakte een reconstructie van de dag die Amsterdam veranderde in een slagveld. Op zondag 28 april laat Andere tijden ooggetuigen aan het woord over de troonswisseling in 1948. Dit afscheid van Wilhelmina en het welkom van koningin Juliana gaat volgens de NTR gepaard met ,,ontroerende kleurenbeelden van het grootste feest sinds de bevrijding”.