×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prinsjesdag in Londen vol pracht en praal

  Opening van Brits parlementair jaar bol van tradities

  In Engeland wordt de jaarlijkse opening van het parlement niet alleen omschreven als de meest kleurrijke gebeurtenis van het parlementaire jaar, maar tevens als de meest belangrijke.


  Voor koningin Elizabeth was het afgelopen woensdag de 57e keer dat zij het parlementaire jaar mocht openen. De opening van het Britse parlement is te vergelijken met het Nederlandse Prinsjesdag. Koningin Elizabeth leest de plannen, geschreven door minister Gordon Brown, van het nieuwe parlementaire jaar voor. De traditionele ceremonie is inmiddels ruim 500 jaar oud. En sindsdien is er eigenlijk weinig veranderd. Voor veel Engelsen is de opening van het Britse parlement één van de favoriete evenementen op de koninklijke agenda. Het is één van die momenten waarop de Koningin alles uit de kast haalt om de pracht en praal van de monarchie te lazen. Ze is behangen met kroonjuwelen.

  Vanaf Buckingham Palace vertrokken Elizabeth en haar man prins Philip in een koets, begeleid door een flinke stoet militairen te paard, naar het Hogerhuis (House of Lords). Tijdens haar toespraak, zittend op de troon, droeg Elizabeth traditiegetrouw de Imperial State Crown, één van de Britse kroonjuwelen. In de kroon zijn vele edelstenen verwerkt: 2,868 diamanten, 273 parels, 17 safieren, 11 smaragden en 5 robijnen. Het gevaarte weegt bijna een kilo. Niet voor niets oefent de 82-jarige Elizabeth in de avonden voorafgaand aan de State Opening of Parliament met het dragen van de kroon.

  Foto PPE Agency

  4 december 2008 - 14:14