×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prinsjesdag 2010

  40.000 mensen langs de route

  Wegversperringen, touringcars uit binnen- en buitenland, groepjes agenten en lange slierten dagjesmensen deze ochtend in de hofstad. Een enkele verbaasde blik of een onverschillige reactie, als een verkeersregelaar een bestuurder maant een andere richting te volgen, maar voor de grote meerderheid is het duidelijk: Den Haag is klaar voor Prinsjesdag. Naar schatting waren zo’n 40.000 mensen op de been om het koninklijk gezelschap te begroeten.


  Koningin Beatrix is gekleed in een lange robe in empirestijl, gemaakt van zilvergrijs zijden cloqué met details in lila. Op de bijpassende hoed zitten veertjes in lila- en zwarttinten. Per Gouden Koets vertrekt ze samen met prins Willem-Alexander – in ceremonieel commandeurstenue van de Koninklijke Marine – en prinses Máxima – gekleed in een zachtroze robe manteau van wollen crêpe, bezet met pailletjes en kralen in bloemdessin – naar de Ridderzaal op het Binnenhof. De gala-glasberline volgt daarna, met daarin prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en Prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Een incident waarbij een waxinelichthouder de koets raakte, zorgt voor lichte opschudding, maar geeft geen grote problemen. De dader is direct opgepakt. Zo begint koningin Beatrix gewoon aan de Troonrede. Het is de laatste die namens een kabinet van premier Balkenende is uitgesproken. Bijzonder is dat de beginletters van de eerste vijftien zinnen ‘Willem van Nassov’ vormen, net als in het Wilhelmus. Van wie dat idee afkomstig is, heeft de RVD niet bekendgemaakt.

  Eenmaal terug bij paleis Noordeinde, verschijnt het hele gezelschap op het balkon. Ze begroeten de toegestroomde mensen met vrolijk wuiven. Ineens vliegen dan tientallen ballonnen voorbij, met daaronder een spandoek met de tekst ‘Uwe Majesteit, tijd voor Twente’. Een ludieke uitnodiging, die zichtbaar wordt gewaardeerd door de koningin.

  21 september 2010 - 16:00