Prinsjesdag 2009

Prinsjesdag 2009 is uitstekend en feestelijk verlopen. De traditionele opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer) werd zoals gebruikelijk geopend door het voorlezen van de Troonrede door koningin Beatrix. Om klokslag 13.00 uur vertrok de koninklijke stoet vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag. De hele route stond vol met in oranje uitgedoste mensen. De route die de Gouden Koets reed, ging via het Lange Voorhout en de Korte Vijverberg naar het Binnenhof waar de koets om 13.15 stopte voor de Ridderzaal. Vervolgens las koningin Beatrix de Troonrede voor. Die stond dit jaar vooral in het teken van de kredietcrisis en was verder opmerkelijk kort. De gevolgen van de economische crisis zullen nog lang worden gevoeld. Dat zei koningin Beatrix in de Troonrede. De koningin riep dan ook alle mensen in Nederland op een bijdrage te leveren aan het herstel.

Het was voor de vorstin de 30e keer dat de koningin de troonrede, oftewel de plannen van de regering voor het volgend jaar, uitsprak in de Ridderzaal. Ze droeg tijdens deze gelegenheid een robe van een zware matelassé brokaat met ingeweven motieven in de kleuren bruin, beige, brique en bordeaux. De robe is gemaakt in prinsessenlijn met rondom plooien. De smalle mouwen eindigen in ballonvorm.

Natuurlijk waren ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima – net teruggekomen uit New York – aanwezig in Den Haag. Willem-Alexander draagt het Gelegenheidstenue van de Koninklijke Landmacht van het Garderegiment Grenadiers en Jagers in de rang van brigade-generaal. Prinses Máxima droeg  een japon van een zijden crinkle chiffon op een ondergrond van zijden satijn, beide in een diep oud-roze tint. De japon is bewerkt met handgeborduurde cirkels en bloemen in ton sur ton tinten. Wie de ontwerper van de japon is, is nog niet bekend.

In de Galaglasberline namen naast prinses Margriet en prof. Mr. Pieter van Vollenhoven ook prins Constantijn en prinses Laurentien plaats. Laurentien was gekleed in een nachtblauwe, taftzijden mantel. Eronder draagt zij een robe van nachtblauwe zijden chiffon. Margriet een zilvergrijze rok en daarop een kanten top in verschillende blauwtinten. De mannen droegen beiden een jacquet met grijs vest. 

Na het uitspreken van de Troonrede vertrok de stoet om 14.00 uur weer naar Paleis Noordeinde, waar de traditionele balkonscène plaatsvond, het laatste officiële moment voor de familie.

Later op de dag overhandigt de minister van Financiën de Miljoenennota en de rijksbegroting aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Dit doet hij uit naam van de regering. In de Miljoenennota en de rijksbegroting geeft de regering aan hoeveel geld er voor de diverse plannen beschikbaar is en waar het geld voor de uitvoering van de plannen vandaan komt.