×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prinses Ragnhild van Noorwegen overleden

  Zus van koning Harald was kritisch over toekomst monarchie

  Prinses Ragnhild van Noorwegen is op 16 september in haar woonplaats Rio de Janeiro (Brazilië) overleden. Ze was al geruime tijd ziek. Prinses Ragnhild werd op 9 juni 1930 geboren, als eerste kind van de latere koning Olav van Noorwegen en prinses Märtha van Zweden. Ze was de eerste Noorse prinses in 629 jaar die op Noors grondgebied werd geboren. In 1953 trouwde ze met de Noorse zakenman Erling Sven Lorentzen, die, tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Ragnhild met haar moeder, zus en broer in ballingschap in Amerika verbleef, haar lijfwacht was geweest. Astrid was de eerste prinses uit een regerend vorstenhuis die trouwde met een niet-aristocratische burger. Ze verloor door haar huwelijk het predikaat 'Koninklijke Hoogheid' en ging daarna door het leven als Hare Hoogheid prinses Ragnhild, mevrouw Lorentzen. Ragnhild woonde met haar gezin in Brazilië en was alleen bij uitzondering bij evenementen van de Koninklijke familie. In 2004 baarde ze opzien met een televisie-interview waarin ze kritiek uit op de kinderen van haar broer koning Harald. Bij die gelegenheid verklaarde dat ze hoopte dood te zijn tegen de tijd dat Mette-Marit, de echtgenote van kroonprins Haakon, koningin zou worden. Koning Harald en de echtgenoot van prinses Ragnhild hadden tevergeefs geprobeerd de uitzending met de opzienbarende uitspraken te voorkomen. Later kwam het toch tot een verzoening tussen de prinses en het gezin van haar broer. 


  Prinses Ragnhild was verwant aan alle vorstenhuizen van Europa. Koning Albert van België was een volle neef, aangezien zijn moeder de zuster was van de moeder van Ragnhild. Daarnaast was een achternicht van koningin Elizabeth en stamde ze af van de Nederlandse koning Willem I.

  16 september 2012 - 20:57