Placeholder

Prinses Mathilde: vaders belangrijk bij opvoeding

"De samenleving heeft te lang het moederschap als vanzelfsprekend geïdealiseerd, terwijl de rol en de invloed van de vader werden onderschat." Met die woorden wees de Belgische prinses Mathilde vrijdag op het belang van vaders in de opvoeding van kinderen, bij de uitreiking van de Prinses Mathildeprijs.

De prijs had dit jaar 'Een fiere papa' als thema. Winnaar is de vereniging De Rode Antraciet, voor een voorleesproject dat gedetineerde vaders helpt om de band met hun kind te behouden. Het draagt volgens prinses Mathilde bij tot het 'opbouwen en versterken van de vader-kindrelatie'.

Bij de uitreiking van de prijs zei Mathilde dat de aanwezigheid en steun van haar echtgenoot, prins Filip, een speciale betekenis had. "Als jonge ouders hebben wij van bij de geboorte van onze dochter Elisabeth besloten om allebei zeer betrokken te zijn bij de opvoeding van onze kinderen", aldus de prinses.

Prins Filip roemde op zijn beurt zijn vrouw. En hij gaf een advies aan 'alle fiere ouders': "Maak er iets van! De relatie met een zoon kan starten bij het samen aanschouwen van een voetbalmatch", aldus Filip. "En die van een dochter bij het meemaken van een dansles. Laten we eerlijk zijn, vaders: dat is toch ook best leuk!"