Placeholder

Prinses Beatrix opent expositie in paleis

De Burgerzaal en de koninklijke vertrekken vertellen hun eigen verhaal in de zomertentoonstelling die donderdagmorgen in het paleis op de Dam is geopend door prinses Beatrix. Omwonenden en ondernemers die rond de troonswisseling ‘hinder’ hebben ondervonden van de noodzakelijke afsluitingen en werkzaamheden, waren uitgenodigd bij de opening aanwezig te zijn.

De betiteling ‘expositie’ is wat royaal voor de zeer bescheiden uitstalling en het filmpje die zijn toegevoegd om de samenhang tussen Dam en paleis te markeren. “Heel compact”, werd het bij de opening genoemd. Het aardigste daarvan is de animatie die de kijker een virtuele blik biedt op het door de eeuwen heen veranderende plein.

Het Koninklijk Paleis sluit met de jaarlijkse openstelling en het thema van de minitentoonstelling Het Paleis en de Dam, 400 jaar hart van Amsterdam aan bij de viering van 400 jaar Amsterdamse grachten. Het voormalige stadhuis van Amsterdam was het centrum van de stad en de Burgerzaal het overdekte verlengstuk van het plein ervoor.

Nationaal plein

In 1808 werd het stadhuis gevorderd door koning Lodewijk Napoleon. Dat was ook van invloed op de Dam. “Het werd door de verandering van functie van stadsplein een nationaal plein”, aldus het hoofd van de educatieve dienst, Marianna van der Zwaag.

Het Paleis is donderdag tot 21 uur gratis te bezichtigen. Dat het paleis ’s avonds open is, is een unicum.