×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prinses Beatrix opent expositie in paleis

  Paleis open in avonduren is unicum

  Prinses Beatrix opent expositie in paleis

  De Burgerzaal en de koninklijke vertrekken vertellen hun eigen verhaal in de zomertentoonstelling die donderdagmorgen in het paleis op de Dam is geopend door prinses Beatrix. Omwonenden en ondernemers die rond de troonswisseling ‘hinder’ hebben ondervonden van de noodzakelijke afsluitingen en werkzaamheden, waren uitgenodigd bij de opening aanwezig te zijn.

  De betiteling ‘expositie’ is wat royaal voor de zeer bescheiden uitstalling en het filmpje die zijn toegevoegd om de samenhang tussen Dam en paleis te markeren. “Heel compact”, werd het bij de opening genoemd. Het aardigste daarvan is de animatie die de kijker een virtuele blik biedt op het door de eeuwen heen veranderende plein.

  Het Koninklijk Paleis sluit met de jaarlijkse openstelling en het thema van de minitentoonstelling Het Paleis en de Dam, 400 jaar hart van Amsterdam aan bij de viering van 400 jaar Amsterdamse grachten. Het voormalige stadhuis van Amsterdam was het centrum van de stad en de Burgerzaal het overdekte verlengstuk van het plein ervoor.

  Nationaal plein

  In 1808 werd het stadhuis gevorderd door koning Lodewijk Napoleon. Dat was ook van invloed op de Dam. “Het werd door de verandering van functie van stadsplein een nationaal plein”, aldus het hoofd van de educatieve dienst, Marianna van der Zwaag.

  Het Paleis is donderdag tot 21 uur gratis te bezichtigen. Dat het paleis ’s avonds open is, is een unicum.

  27 juni 2013 - 13:17