Placeholder

Prinses Beatrix gaat op culturele toer

Prinses Beatrix heeft in mei alweer een flink aantal afspraken in haar agenda staan. Ze gaat nog langs bij vier musea. Komende week is ze eerst aanwezig bij de uitreiking van de Kroonappels en de Appeltjes van Oranje van het Oranje Fonds. Zij maakte deze bronzen beeldjes, die koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdagochtend uitreiken in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

De week erna gaat de 75-jarige prinses op de culturele toer. Dinsdagmiddag 21 mei opent ze het nieuwe museum Villa Mondriaan in Winterswijk, op vrijdag 24 mei opent ze in Den Bosch het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum. Nog dezelfde middag onthult ze aan de boulevard van Scheveningen het VissersNamenMonument. Het monument vermeldt de namen van 1366 vissers, en vormt een geheel met het beeld van De Scheveningse Vissersvrouw dat al sinds 1982 aan de boulevard staat en ook door Beatrix is onthuld.

Op de laatste dag van mei komt ze in actie in Zwolle, waar die dag de nieuwbouw van Museum de Fundatie officieel wordt geopend. Dit museum voor beeldende kunst heeft een nieuwe, eclipsvormige tentoonstellingsruimte gekregen. Het gebouw wordt feestelijk geopend met een dansvoorstelling, zo is te lezen in de agenda van het Koninklijk Huis.

Prinses Beatrix is dinsdag 28 mei in de Beurs van Berlage in Amsterdam aanwezig bij de uitreiking van de European Inventor Award. Het Europese Octrooibureau eert met prijs jaarlijks individuele uitvinders of teams, die met hun pionierswerk bijdragen aan sociale vooruitgang, economische groei en welvaart. Uitvinders van elke nationaliteit op elk technologisch terrein, die in ieder geval één Europees gepatenteerde uitvinding op hun naam hebben, komen in aanmerking voor de prijs.