Prinselijk paar trots op Weekend Academie

Op de tweede dag van het staatsbezoek van Turkije aan Nederland heeft de Turkse president studenten van diverse universiteiten in Nederland ontmoet in De Industrieele Groote Club in Amsterdam. Daarna bezochten de Turkse president en zijn echtgenote in Amsterdam de Weekend Academie, een project van het Oranje Fonds. Dit deden zij op uitnodiging van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, die het presidentspaar enthousiast hebben rondgeleid.
In Den Haag werd het programma voortgezet, ontmoette de president de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal en enkele leden van de vaste commissie Buitenlandse en Europese Zaken. Premier Rutte had een korte ontmoeting met de president in het Torentje, waarna hij de president een regeringslunch aanbood. Koningin Beatrix, prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven waren daar ook bij. Mark Rutte bood na zijn speech een Tulpenvijfje aan, een herdenkingsmunt ter ere van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Na afloop was er nog een pijnlijk moment, waar koningin Beatrix hartelijk om kon lachen. Nog voordat de beveiliger van de Turkse president helemaal in de auto was gestapt, reed de chauffeur al weg. De man viel daardoor op de grond. Pieter van Vollenhoven kon er niet om lachen, maar Beatrix schaterde het uit. Bekijk de foto’s van fotograaf Patrick van Katwijk.

Woensdagavond biedt president Gül de koningin in het Koninklijk Instituut voor de Tropen een concert aan van het Turks Jeugd Filharmonisch Orkest. Behalve de koningin is ook prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig.