×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins William moet monarchie moderniseren’

  Parlementslid vraagt William openheid en gelijkheid aan het hof

  Tristram Hunt, historicus en parlementslid van de Labourpartij, roept prins William in een essay op om creatief na te denken over hoe de monarchie in de toekomst vorm zou moeten krijgen. Hij dringt erop aan om voort te borduren op het voorbeeld dat zijn grootmoeder, koningin Elizabeth, geeft en om uiteindelijk een 'meer open en flexibel' Koninklijk Huis te creëren, als symbool van de natie. Zo zou hij er goed aan doen om het wervingsproces van hovelingen transparanter te maken. Daarbij zou het hof niet af moeten gaan op afkomst of jaren in dienst van het leger, maar om kwaliteiten.


  Een andere gelijkstelling zou ook in de ‘Act of Settlement’ moeten worden doorgevoerd, zodat het eerste kind, ongeacht het geslacht, de troonsopvolger zal worden. Nu is het nog altijd zo dat een jongen voorrang krijgt op zijn eventuele oudere zussen.

  Bovendien moet volgens Hunt de hand op de koninklijke knip: er moet beter gelet worden op verspilling en ‘ongerechtvaardigde extravagantie’ van een aantal leden van het Koninklijk Huis. Een ingetogen stijl is wat prins William zich zou moeten aanmeten.
  Het verzoek van Hunt gaat verder. Hoewel hij het werk van Charles prima vindt, zou William zich meer op zijn eigen interesses moeten richten. Voor het gemak vult Hunt deze vast in: wellicht wat meer zoals de werkzaamheden van zijn moeder, zoals drugsverslaafde jongeren en daklozen.

  Het hele essay is hier te lezen.

  2 maart 2011 - 15:21