Prins William mag trouwen van oma

De Britse koningin Elizabeth heeft William formeel toestemming gegeven om te trouwen. Ze tekende daarvoor een speciaal document in kalligrafie, voorzien van haar lakzegel, waarin ze haar goedkeuring uitspreekt dat haar ‘meest geliefde kleinzoon prins William Arthur Philip Louis van Wales’ met de ’trouwe en dierbare Catherine Elizabeth Middleton’ mag trouwen. Door een wet uit de 18e eeuw moeten alle afstammelingen van George II een goedkeuring van het staatshoofd krijgen voordat zij gaan trouwen.

Het zegel dat gebruikt is, is het ‘Great Seal of the Realm’, een zegel dat wordt gebruikt voor de goedkeuring van de monarch voor belangrijke staatsdocumenten. In de akte van toestemming staan veel symbolen voor het paar. Een daarvan is de witte lelie, die symbool staat voor Sint Catharina (Catherine) van Siena, wier naam ze en met Kate deelt en waarvan de naamdag op 29 april valt: de huwelijksdag. Ook het wapen van de prins staat erop, én een kleine rode schelp, afkomstig uit het wapen van de familie Spencer.

De ondertekening (‘door de koningin zelf, gesigneerd met haar eigen hand’ zoals de akte meldt) heeft plaatsgevonden op ‘de negende dag van februari tweeduizendelf in het zestigste jaar van onze regering’.