Prins van het Onafhankelijk Onderzoek stopt

De Onderzoeksraad voor Veiligheid moet het vanaf morgen zonder Pieter van Vollenhoven stellen. Hiermee komt een eind aan de loopbaan van de man van prinses Margriet, die jarenlang in het teken heeft gestaan van onafhankelijk onderzoek naar rampen en ongelukken. Het heeft hem 22 jaar gekost. 'Ik heb zo enorm gestreden om het tot een goed einde te brengen,' vertelt Van Vollenhoven. De NOS heeft een portret van prof. mr. Pieter van Vollenhoven gemaakt, waarin hij uitgebreid aan het woord is over zijn loopbaan. 'Ik ben een laatbloeier,' stelt hij. De meeste wapenfeiten zijn ook pas na zijn vijftigste gebeurd, zoals de aanstelling voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de benoeming tot hoogleraar aan de Universiteit Twente. Collega's en vakgenoten, zoals ministers die ooit de wind van voren kregen van Van Vollenhoven, komen aan het woord.  'Hij heeft zich met zijn eigen aanpak en zijn eigen doordouwen bewezen,' zegt Neelie Kroes, toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat.

De weg die Pieter bewandeld heeft, is hem altijd afgeraden. Hij zou dan ook maar wat graag willen dat zijn ouders en schoonouders kunnen zien dat het hem toch gelukt is. Niet voor niets wordt hij in België de Prins van het Onafhankelijk Onderzoek genoemd. Margriet is ook zeker trots op haar echtgenoot, die ze ook wel de wandelende encyclopedie noemt. ‘Het is een onderdeel van hemzelf geworden.’ Ze zou het dan ook betreuren als zijn kennis en expertise verloren zal gaan.’ De kennis en de expertise die hij heeft zou jammer zijn als dat verloren gaat. ‘Ik denk ook dat maar heel weinig mensen beseffen dat hij het allemaal zelf heeft gedaan. Al die speeches, alles wat hij schrijft heeft hij allemaal zelf gedaan. Vandaar ook dat er zoveel vrije tijd in is gaan zitten. Dat doe je niet allemaal in een veertigurige werkweek.’ Dat het werk van Van Vollenhoven niet onopgemerkt blijft, is ook bij de jongeren te merken. Wanneer prinses Margriet na een ochtend op een school weer vertrekt, hoort ze voorbijgaande kinderen zeggen ‘oh, dat is de vrouw van Van Vollenhoven!’

In het interview laat Pieter zich ook uit over zijn opvolger in de Onderzoeksraad, die aangesteld is door het kabinet. Iets waar hij het niet mee eens is. ‘Het is absoluut onjuist,’ vindt hij stellig. ‘Mijn voorstel zou zijn dat de raad met een voordracht komt.’ Verder komt ook het koninginnedagdrama aan bod, waar hij nog altijd ‘reuze moeite’ mee heeft. En wat hij nu gaat doen? ‘Ik kan niet ophouden en gaan vissen,’ en daarom zal Pieter van Vollenhoven zich als bewaker van het onafhankelijk onderzoek altijd bezig blijven houden.

De Raad van Pieter: http://nos.nl/video/217058-nos-de-raad-van-pieter.html