×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins uit legerfunctie, maar wel nieuw uniform als koning

  Willem-Alexander neemt voorbeeld Willem I over

  Prins uit legerfunctie, maar wel nieuw uniform als koning

  Prins Willem-Alexander doet als aanstaand staatshoofd, na bijna 28 jaar, afstand van zijn huidige actieve militaire status. Voor zijn inhuldiging als Koning der Nederlanden wordt hem op verzoek eervol ontslag verleend. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag meegedeeld. “Ik ben trots op onze krijgsmacht en haar militairen”, stelt de prins in de Defensiekrant van donderdag. De Prins van Oranje is nu nog militair in de rang van commandeur bij de Koninklijke Marine. Hij heeft een overeenkomstige opperofficiersrang bij de andere krijgsmachtdelen. “Als koning zal ik mijn waardering voor defensie onverminderd tonen, in woord, daad en militair ceremonieel”, stelt de prins. “Aangezien de koning behoort tot de Nederlandse regering, kan ik geen actief dienend militair meer zijn. Ik neem daarom ontslag, maar blijf straks als koning mijn trots voor en verbondenheid met de Nederlandse krijgsmacht uitdragen.”

  Nieuw tenue

  Die verbondenheid gaat hij uitstralen door middel van een nieuw uniform, vergelijkbaar met dat van de adjudanten van de koningin op dit moment. Dat zal het tenue zijn van vlag- of opperofficier. Net als koning Willem I zal hij een uniform dragen zonder onderscheidingstekens die bij een rang horen. “Mijn voorvader Koning Willem I had aan het eind van de achttiende eeuw als officier ervaring opgedaan in de strijd tegen de Fransen en zou op grond daarvan een zeer acceptabele opperbevelhebber zijn geweest. Hij koos er voor zich buiten de hiërarchie van de krijgsmacht te plaatsen. Hij droeg een generaalsuniform zonder de daarbij behorende onderscheidingstekens.” Daarom zal ook de aanstaande Koning dat op vergelijkbare wijze gaan doen. Onder andere op de epauletten op de schouders zal een nieuw wapenbeeld verschijnen met drie van de regalia: de rijksappel, het rijkszwaard en de scepter. Samen symboliseren zij de beveiliging en verdediging (Rijkszwaard) van ons grondgebied en de wereld
  (Rijksappel) én de waardigheid van de Koning (Scepter). Het vierde Koninklijke symbool, de Koningskroon is niet in het ontwerp opgenomen, omdat het al in veel functietekens binnen de krijgsmacht wordt gebruikt.

  7 maart 2013 - 10:36