Prins Floris sloopt boerderij alsnog

Verleden jaar werd bekend dat prins Floris met zijn gezin een kavel wilde bebouwen op landgoed De Horsten, waar op dat moment een oude boerderij gelegen was. Er kwam veel commentaar vanuit de omgeving, omdat het een monumentale boederij zou betreffen. Daarom moest het voorste gedeelte van het pand, met de historische melkkamer en opkamer, in tact blijven. Het achterste gedeelte werd met goedkeuring gesloopt om plaats te maken voor een nieuw deel, dat in het uiterlijk van een langgevelboerderij past. Het dak wordt daar met riet gedekt en krijgt een houten beplanking en op de eerste etage een balkon. Na veel getouwtrek werden de vergunningen afgegeven onder deze voorwaarden.

Deze zomer bleek echter dat het ’technisch onhoudbaar’ zou zijn geweest om dit gedeelte te gaan verbouwen. Na het slopen kwamen nieuwe gebreken aan het licht, zoals scheuren en verzakkingen, waardoor een gedeelte scheef is komen te staan, laat de gemeente Voorschoten weten. Verleden jaar, toen Royalty eveneens met de gemeente sprak, was er niets te vinden wat daarop zou wijzen.

Nu wordt – volgens vergunning – het voorste gedeelte herbouwd. Naast het huis staat een bakhuisje dat ook moet blijven staan. Daarin wordt een appartement gerealiseerd.