Prins Filip ‘gegijzeld’ in Peking

De Belgische prins Filip miste zijn belangrijkste afspraak tijdens een handelsmissie in China. Reden daarvoor was de slechte luchtkwaliteit boven Peking. Filip zou dit weekend eigenlijk naar de havenstad Tianjin reizen. Het zou een belangrijke trip worden, want als Belgische bedrijven investeren in China, dan is het vooral in die regio. De prins is echter nooit op zijn bestemming geraakt, omdat hij geconfronteerd werd met het grootste probleem van Peking: de luchtvervuiling.Doordat smog de zichtbaarheid beperkte, werd de autosnelweg vanuit Peking naar Tianjin gisterochtend afgesloten. Geen probleem, dacht men, we nemen wel de trein. Maar bij aankomst in het station bleek er geen plaats te zijn voor de uitgebreide Belgische delegatie. Filip alleen naar Tianjin sturen, was geen optie. Want hoewel de prins de missie leidt, zijn de negentig meegereisde zakenlui de echte hoofdrolspelers.

De Belgische prins Filip miste zijn belangrijkste afspraak tijdens een handelsmissie in China. Reden daarvoor was de slechte luchtkwaliteit boven Peking. Filip zou dit weekend eigenlijk naar de havenstad Tianjin reizen. Het zou een belangrijke trip worden, want als Belgische bedrijven investeren in China, dan is het vooral in die regio. De prins is echter nooit op zijn bestemming geraakt, omdat hij geconfronteerd werd met het grootste probleem van Peking: de luchtvervuiling.

Doordat smog de zichtbaarheid beperkte, werd de autosnelweg vanuit Peking naar Tianjin gisterochtend afgesloten. Geen probleem, dacht men, we nemen wel de trein. Maar bij aankomst in het station bleek er geen plaats te zijn voor de uitgebreide Belgische delegatie. Filip alleen naar Tianjin sturen, was geen optie. Want hoewel de prins de missie leidt, zijn de negentig meegereisde zakenlui de echte hoofdrolspelers.

Ironisch genoeg hadden de Belgen al lang op voorhand de hogesnelheidstrein voorgesteld als vervoersmiddel. Veel sneller dan de wagen en geen risico op files. De Chinese veiligheid stond er echter op dat de prins de auto nam..

De vervuilde lucht maakt het prins Filip intussen ook onmogelijk om tijdens zijn vrije momenten te gaan joggen. Het is een publiek geheim dat hij een fanatieke loper is, ook op handelsmissies. Gelukkig is er in zijn vijfsterrenhotel een zwembad en fitnessruimte als alternatief. Morgen vliegt Filip door naar het minder vervuilde Chongqing, waar hij normaal wel zijn loopschoenen kan bovenhalen.