×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins Claus zou zich ‘laten zingen’

  Tweede concert op gedichten van prins Claus

  Het Groningse Prins Claus Conservatorium organiseerde woensdag voor de tweede keer het Prins Claus Concert. Als eregast is ook koningin Beatrix present in De Oosterpoort. Theoloog Huub Oosterhuis sprak inleidende woorden op het concert, ondermeer over een ontmoeting met wijlen prins Claus. 'Ik zing nooit mee, ik kan helemaal niet zingen,' zei prins Claus een keer, licht verontschuldigend. 'Ik laat me zingen, kan je dat zeggen in het Nederlands?' Oosterhuis besloot daarom: 'Was hij vanavond hier geweest, die onvergetelijke nog altijd sprankelende man, hij zou zich hebben laten zingen'.


  Bijzonder onderdeel van het concert zijn de drie gedichten van de prins, die door de Zweedse componist Sven-David Sandström is voorzien van een orkestcompositie. Voor het eerst werd zo ‘Three Poems by Prince Claus for Choir, Strings and Percussion’ uitgevoerd onder leiding van dirigent Peter Dijkstra. Drie prachtige stukken waarin met name het thema Afrika centraal staat.

  Dubieuze klank
  Na de pauze keer het publiek terug naar zijn plek, zo ook de koningin. Precies op het moment dat Beatrix op haar stoel gaat zitten, blaast een orkestlid op zijn trombone. ‘Een eresaluut aan de koningin. Het was een zuivere C. Zo heeft zij dat ook opgevat,’ vertelt de persvoorlichtster. Het publiek leek daar anders over te denken en lachte luid om de komische situatie. De trombonespeler zelf lachte nog veel luider…

  Steun voor het Prins Claus Conservatorium
  Hoewel minister Plassterk begin dit jaar weigerde in te stemmen met de bekostiging van een masteropleiding op het conservatorium, richt de Hanzehogeschool nu zelf een fonds hiervoor op. “Wij dreigden als enig conservatorium in Nederland geen masteropleiding te krijgen. Dat vormde een bedreiging voor onze toekomst. We zullen Den Haag laten zien dat alleen kwaliteit een doorslaggevend argument kan zijn om een opleiding te weigeren.” Luid applaus klinkt vanuit het publiek. Ook de koningin laat merken het niet eens te zijn met de keuze uit Den Haag en klapt hard mee.

  Zie ook: Pijnlijke botsing met Beatrix

  11 november 2010 - 11:09