Prins Charles bij herdenking D-Day

Prins Charles zal komend weekend aanwezig zijn bij de herdenking van D-Day in Normandië, 65 jaar geleden. Hij is uitgenodigd door de Franse president Sarkozy.

De herdenking leverde de nodige kritieken op aan het Franse adres aangezien de Engelse koningin in eerste instantie niet was uitgenodigd. Deze niet-uitnodiging van de Queen leidde tot grote ophef in Groot-Brittannië, aangevoerd door de tabloidpers. De Daily Mail sprak van een belediging voor de duizenden soldaten uit het Gemenebest die in Frankrijk sneuvelden tijdens de strijd met het nazi-bezettingsleger. Op blogs werd daar fijnzinnig aan toegevoegd dat de Fransen het beter zelf kunnen uitzoeken als ze nog eens ongewenst militair bezoek krijgen. 

Ook het Amerikaanse Witte Huis mengde zich in de discussie. Via zijn woordvoerder sprak president Obama de wens uit dat Elizabeth ook aanwezig zou zijn bij de herdenking. De koningin diende tijdens de Tweede Wereldoorlog kort als chauffeur in een vrouwenafdeling van het Britse leger.

Frankrijk heeft inderdaad geen aparte uitnodiging naar Elizabeth gestuurd, maar zegt dat Engeland mag afvaardigen wie ze wil, en dat de Britse koningin in Frankrijk altijd welkom is.Maar naar alle waarschijnlijkheid zal Elizabeth niet naar Frankrijk afreizen, haar zoon prins Charles heeft laten weten wel te komen. Ook de Britse premier Gordon Brown is zaterdag aanwezig bij de herdenking, net als de Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle.

Zaterdag is het 65 jaar geleden dat de geallieerden in Normandië landden met behulp van meer dan vijfduizend schepen en 13.000 vliegtuigen. De precieze datum voor de kolossale operatie werd wegens het onbestendige weer niet vooraf vastgesteld en daarom als D-day gecodeerd.