Prins Albert voelt zich thuis in Ierland

De vorst van Monaco, prins Albert, is op staatsbezoek in Ierland met zijn verloofde Charlene Wittstock voor een 'versterking van de reeds bestaande, nauwe banden'. De Ierse president Mary McAleese en haar man Dr Martin McAleese organiseerden aan het eind van de eerste dag in hun officiële verblijf in Dublin een formeel galadiner. Vandaag is de laatste dag van het driedaagse staatsbezoek.

In de afgelopen twee dagen hebben Albert en Charlene de Garden of Remembrance bezocht, waar ze een krans hebben gelegd voor gesneuvelde soldaten. Later was er een ontmoeting tussen Albert en Enda Kenny, de eerste minister van Ierland, terwijl Charlene naar het Writer’s Museum ging. Ook opende de prins een tentoonstelling over zijn moeder, prinses Grace.

De prins heeft tijdens zijn verblijf gezegd dat het meer voelt ‘als thuiskomen dan als een staatsbezoek.’ Albert’s grootvader is namelijk Iers. Tijdens het bezoek aan Ierland bezocht Albert ook een cottage dat eens van zijn overgrootvader was geweest, die later naar de Verenigde Staten emigreerde. Het huisje en het land eromheen, gelegen in het dorpje Drimurla, werd in 1976 door Grace Kelly gekocht en is tegenwoordig eigendom van de Grimaldi’s. Het bezoek is exact vijftig jaar na dat van Albert’s ouders. Prins Rainier en prinses Grace bezochten Ierland in 1951.