Poetin slechts enkele uren in Nederland

De Russische president Vladimir Poetin is op 8 april maar enkele uren in Nederland. Dat blijkt uit het programma voor het bliksembezoek dat de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag bekendmaakte.

Poetin komt op uitnodiging van koningin Beatrix naar Amsterdam om daar in het Hermitage museum het startsein te geven voor het Nederland-Rusland Jaar 2013. Na de openingsbijeenkomst bekijken koningin en president de expositie over de ‘bevlogen tsaar’ Peter de Grote die onlangs is geopend door prins Willem-Alexander.

Poetin neemt dan afscheid van de koningin en begint aan het zakelijk deel van zijn visite. In het Scheepvaartmuseum praat hij met minister-president Mark Rutte en een aantal ministers alvorens hij aanschuift voor een werkdiner met vertegenwoordigers van het Nederlandse en Russische bedrijfsleven. Die nemen eerder op de middag deel aan een seminar in de Beurs van Berlage.

President Poetin, die in november 2005 al eens op staatsbezoek was in Nederland, vertrekt na het eten meteen weer uit Nederland. Het Nederland-Ruslandjaar is een initiatief van de Russen die daarmee de eeuwenoude banden en samenwerking in het zonnetje willen zetten en verbreden en verdiepen.