Placeholder

Pien Zaaijer wordt persoonlijk adviseur koningspaar

Ruim tien jaar lang al is ze de stille kracht achter prins Willem-Alexander en prinses Máxima: Pien Zaaijer. Het is dan ook geen verrassing dat zij de persoonlijk adviseur wordt van het koningspaar zodra ze koning en koningin worden. De RVD heeft dat bevestigd aan de Volkskrant. De krant schrijft ook dat binnenkort een nieuwe Grootmeester wordt gezocht. De termijn van Marco Hennis loopt af en gebruik is dat deze na circa 5 jaar afgelost wordt door een andere diplomaat van Buitenlandse Zaken.

In die krant wordt zaterdag een profiel geschetst van Pien Zaaijer, de vrouw die het liefst op de achtergrond blijft. Nuchter, rechttoe rechtaan, heel gewoon en wars van opsmuk en gedoe. Het zijn woorden van vrienden en collega’s van haar.

In 2002 ging Pien (52) aan de slag als persoonlijk adviseur van prinses Máxima. Kort daarop ging ze ook aan de slag voor Willem-Alexander. Nu beoordeelt Zaaijer onder andere de stroom aan uitnodigingen die het aanstaande koningspaar dagelijks ontvangt. Ze denkt na over welke mensen het prinselijk paar moet ontmoeten en ze oriënteert zich op maatschappelijke issues zodat Willem-Alexander en zijn vrouw de juiste beslissingen kunnen nemen. Ook de voorbereiding en uitvoering van de bezoeken in het kader van het Oranje Fonds liggen in handen van Zaaijer.

Zaaijer is onafhankelijk en kritisch, zegt Jannet Vaessen van het vrouwenplatform Womeninc. ”Ze kan heel goed omgaan met het gewone en het bijzondere. Voor de ontvangende partij is de komst van een lid van het Koninklijk Huis bijzonder. Zij neemt van tevoren de spanning weg door heel benaderbaar te zijn. Maar als mensen te familiair zijn, trekt ze het exclusieve weer wat aan. Hoe ze het doet? Ze blijft altijd achter de schermen, maar ze kan sturen met haar ogen”, aldus Vaessen.