Patrick d’Udekem d’Acoz begraven

Graaf Patrick d’Udekem d’Acoz, de vader van prinses Mathilde is dinsdag begraven. De begrafenisplechtigheid werd gehouden in de Sint-Pieterskerk in Bastenaken, provincie Limburg.

Een groot deel van de Belgische koninklijke familie was aanwezig bij de dienst. Prinses Mathilde en prins Filip hadden hun oudste kinderen Elisabeth en Gabriël meegenomen om afscheid te nemen van hun grootvader. Daarnaast waren koning Albert en koningin Paola aanwezig, evenals koningin Fabiola en prinses Astrid. Prins Laurent en zijn vrouw prinses Claire bevonden zich ook onder de genodigden, maar opvallend genoeg bevonden zij zich in tegenstelling tot de rest van de familie niet in de rouwstoet maar kwamen zij apart naar de kerk.

Douairière gravin Anne Komorowski werd begeleid en gesteund door Mathildes zussen Elisabeth en Hélène en zoon Charles-Henry. De beide broers van de graaf, Raoul en Henri d’Udekem d’Acoz waren ook in de kerk aanwezig. Zij hadden jarenlang ruzie met hun broer, maar legden dit kortgeleden bij. De dienst was verder alleen toegankelijk voor familie en naaste vrienden.

In het overlijdensbericht werd het personeel van het ziekenhuis waarin Patrick d’Udekem d’Acoz tijdens zijn laatste maanden verbleef uitdrukkelijk bedankt voor de goede zorgen. In hetzelfde bericht stond een verzoek geen kransen of bloemen mee te nemen. De dienst was klassiek en sober. Operazanger José Van Dam, die ook zong op de uitvaart van koning Boudewijn in 1993, zong ook dit maal twee liederen. De zwarte sluier die Mathilde droeg kon niet verhullen dat zij veel verdriet had. De prinses had een zeer hechte band met haar vader. Mathilde hield een toespraak in de kerk: ’Papa, ik zeg je geen vaarwel, maar tot ziens. Alles wat je ons gegeven hebt zijn als zaadjes die zullen uitgroeien tot een boom. We zullen je weerzien, samen met Marie-Allix.’

Graaf Patrick d’Udekem d’Acoz overleed woensdag na een langdurige ziekte. Na de plechtigheid is hij begraven op het kerkhof van Lutrebois. Daar zal hij herenigd worden met zijn dochter Marie-Alix, die in 1997 overleed en tot nu toe begraven lag in Poperinge.

Foto’s: PPE / v.d. Werf