Placeholder

Paleis Soestdijk exposeert koninklijke foto’s Robin Utrecht

Paleis Soestdijk toont vanaf vrijdag 12 april tot eind juni 45 koninklijke foto’s van fotograaf Robin Utrecht die de Oranjes de afgelopen 10 jaar in opdracht van het ANP overal in de wereld heeft gevolgd. Utrecht kon daarbij vaak ‘net een stapje dichterbij’ komen dan zijn collega’s. ‘Dit maken zijn beelden uniek, altijd boeiend en interessant om naar te kijken’, aldus de samenstellers.

De fototentoonstelling heeft het motto ‘Modern koningshuis door de lens van fotograaf Robin Utrecht’ meegekregen. Het is ‘een moderne fototentoonstelling over de volgende generatie van het Koninklijk Huis door een van de bekendste en beste fotografen uit de Nederlandse fotojournalistiek’.

Volgens de samenstellers van de expositie weet Utrecht ‘op een creatieve, bijna abstracte manier, beelden van de koninklijke familie te vangen. Zowel bij heugelijke gebeurtenissen, als de verloving van Willem-Alexander en Máxima, als bij droevige gebeurtenissen die de koninklijke familie zijn overkomen. Utrecht flirt door zijn camera met de Oranjes, zonder hen van de troon te stoten.’ De fotograaf heeft de meeste beelden zelf uitgekozen.

Werk van Robin Utrecht, die in 2002 de Zilveren Camera won voor een foto van de vermoorde Pim Fortuyn, is ook te zien in de Beurs van Berlage bij de fototentoonstelling ‘Onze Koningin’ met 145 foto’s uit het archief van het ANP.