×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Paleis Het Loo krijgt sculptuur uit Beatrix-tentoonstelling

  Geschiedkundige Vereniging koopt glaskunstwerk aan voor Het Loo

  Paleis Het Loo krijgt sculptuur uit Beatrix-tentoonstelling

  Nadat de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ afgelopen is, krijgt Paleis Het Loo een glassculptuur van Gemma en Vincent van Leeuwen in bruikleen. Na het portret van de koningin dat gemaakt werd door Ans Markus is dit het tweede kunstwerk met de beeltenis van de vorstin die door de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau is aangekocht en in langdurig bruikleen wordt gegeven aan het paleismuseum in Apeldoorn.
  Het kunstenaarsechtpaar maakte de eigentijdse sculptuur uit laagjes dun floatglas dat met UV-lijm aan elkaar werd verbonden. Aan de hand van een profielfoto van Beatrix zijn de stroken glas op elkaar geplaatst, waardoor aan beide zijden een profiel ontstond. Dat proces is vervolgens herhaald, waarbij de tweede versie werd doorzaagd een aan weerszijden is geplaatst. Daardoor is een statisch beeld ontstaan.  Waar Paleis Het Loo het sculptuur tentoon zal stellen is nog niet bekend. Het paleis heeft naast de twee stukken vanuit de Geschiedkundige Vereniging ook een aantal portretten van koningin Beatrix die in opdracht van de RVD zijn vervaardigd, zoals ze ook in rechtsgebouwen te zien zijn. Daarnaast heeft het paleis in 2010 nog een realistisch schilderij aangekocht van Sylvia Willink-Quiël, waarop de koningin en profil is geportretteerd met bontmantel en het diadeem met de vijf boutonparels.

  De Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau wil een zo compleet mogelijk beeld van de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau in al haar facetten geven. Dat doen ze onder andere met hun uitgebreide collectie, maar ook met lezingen, excursies en publicaties.

  2 april 2013 - 11:04