Oudste dokje heropend door Pieter van Vollenhoven

De zomervakantie is voorbij voor Pieter van Vollenhoven. De echtgenoot van prinses Margriet opende zaterdagmiddag in Vlissingen het gerestaureerde Dokje van Perry door een fles champagne kapot te gooien.

"Het is een uniek monument", zei Van Vollenhoven bij de opening, volgens de Provinciale Zeeuwse Courant. "Omdat dit het oudste Nederlandse droogdok is, vind ik het de moeite waard dat ze in 2010 in Vlissingen hebben besloten om het te restaureren. Vanwege bezuinigingen hadden ze het ook onder zand kunnen laten liggen."

Ook nam Van Vollenhoven in Vlissingen de vlootschouw af tijdens het maritieme evenement Sail de Ruyter 2013. Tijdens Sail de Ruyter komen meer dan 100 monumentale schepen bij elkaar. Van Vollenhoven was aan boord van het marineschip Zr. Ms. Zeeland. "Vlissingen leent zich fantastisch voor de Sail", zei hij over het evenement. In de eerste drie dagen van Sail de Ruyter zijn er volgens de organisatie al 250.000 bezoekers geweest. Zondag is de laatste dag.

Dokje

Het Dokje van Perry, het oudste dokje van Nederland, werd begin 18e eeuw gebouwd voor het onderhoud van oorlogs- en linieschepen van de marine. In 1974 werd het gedempt voor de bouw van een bedrijfshal van de Scheldewerf. Nu kan het weer in gebruik worden genomen.

Pieter van Vollenhoven is oud-voorzitter van het bestuur van de Stichting Nationaal Restauratiefonds. Hij zet zich nog altijd in voor het behoud van cultuurhistorisch waardevolle objecten in Nederland.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen