×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Oud-premier: spijt van dotatie Laurent en Astrid

  Familie van de koning moet zelf geld verdienen

  Oud-premier: spijt van dotatie Laurent en Astrid

  ‘Ik heb er spijt van dat ik destijds een dotatie toegekend heb aan prinses Astrid en prins Laurent’, zegt voormalig premier Jean-Luc Dehaene tegenover Het Nieuwsblad. ‘De koning had mij dat gevraagd, en ik heb mij laten leiden door de emotie van het moment.’ Twintig jaar na dato noemt Dehaene het in de zondaguitgave van de Belgische krant een vergissing, terwijl niemand er toen kritiek op had. Astrid ontvangt op dit moment 320.000 euro per jaar, Laurent 307.000 euro. De leden van de koninklijke familie moeten in essentie hun eigen brood verdienen, zoals elke burger dat doet. Dehaene meent dat de nieuwe generatie dat goed zal doen.


  De eerste premier onder koning Albert spreekt zich niet uit over hoe Filip het zal gaan doen. Wel is hij ervan overtuigd dat de invulling anders zal zijn dan Albert. Boudewijn stuurde bijvoorbeeld nog brieven naar de politici te schrijven om het beleid bij te sturen, Albert deed dat al niet meer. De rol bij de formatie zou in de toekomst ook kunnen wegvallen, zoals in Nederland is gebeurd.

  8 juli 2013 - 10:00