Placeholder

Oranjezaal Huis ten Bosch’ onderdeel expositie

Medio 2013 kunnen Nederlanders de deuren openen van de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Iedereen kan dan rondlopen door de zaal die versierd is met de meest indrukwekkende 17e-eeuwse ensembles. Het betreft een waarheidsgetrouwe replica – op bijna de volledige grootte – van de bijzondere zaal uit het woonpaleis van de koningin. Het wordt een onderdeel van de tentoonstelling Constantijn & Christiaan Huygens – Een Gouden Erfenis. 

De Oranjezaal wordt gezien als één van de hoogtepunten van de Gouden Eeuw. Halverwege de 17e eeuw wordt in opdracht van stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms het zomerverblijf Huis ten Bosch gebouwd. Nog voordat het woonpaleis gereed is, sterft de prins. Amalia besluit de centrale hal te decoreren als eerbetoon aan haar overleden man. De top van de Noordelijke en Zuidelijke schilderkunst wordt benaderd voor een bijdrage, zoals Caesar van Everdingen, Salomon de Bray, Jan Lievens, Jacob Jordaens en Gerard van Honthorst. Constantijn Huygens was bijna 25 jaar lang de secretaris van Frederik Hendrik. Als kunstkenner en vertrouweling van het stadhouderlijk paar wordt hij nauw betrokken bij de decoratie van de Oranjezaal. Daarnaast onderhoudt hij het contact met de schilders en regelt de betalingen. Jacob van Campen heeft de leiding over het project. Samen kiezen Van Campen en Huygens met zorg de onderwerpen en schilders en schrijven zij een rouwtekst voor op de koepel. Zij ontwikkelen ook met grote precisie een lichtplan om het trompe l’oeil (bedrieglijke echt) effect te perfectioneren. Het resultaat is een prachtige reeks van soms metershoge schilderijen die samen een emotioneel verhaal vertellen.

De tentoonstelling Constantijn & Christiaan Huygens – Een Gouden Erfenis – zal van 25 april t/m 28 augustus 2013 te zien zijn in de Grote Kerk in Den Haag.