Oranjes samen met soulmates

Dinsdagavond zullen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Zoetermeer aanwezig zijn bij het Koninkrijksconcert. In het Stadstheater van Zoetermeer wonen zij het vijfde Koninkrijksconcert bij ter gelegenheid van de viering van Koninkrijksdag. Het concert wordt georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Zoetermeer. Het heeft als doel om op culturele wijze de verbondenheid te tonen tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. Naast een afvaardiging van het Nederlandse koningshuis zijn ook de Antilliaanse premier Emily De Jongh-Elhage en de Arubaanse premier Mike Eman zijn bij het concert aanwezig.

Het thema van dit jaar is Soul and Soulmates. Er zijn optredens van onder anderen Dane Clark en Edsilia Rombley. Leerlingen van de Zoetermeerse theateropleiding DAPA geven een dansvoorstelling. Jan Douwe Kroeske praat de avond aan elkaar.

In Nederland wonen ruim 124.000 mensen van Antilliaanse en Arubaanse afkomst. Sinds de viering van het 50 jarig bestaan van het Statuut voor het Koninkrijk in 2004, wordt ieder jaar voor de inwoners uit een ‘Antillianengemeente’ een concert georganiseerd.Dit is een gemeente met veel inwoners van Antilliaanse en Arubaanse afkomst. De presentatie is in handen van Jan Douwe Kroeske.

Op 15 december 2005 was de Koningin ook aanwezig bij het eerste Koninkrijksconcert in Schouwburg Kunstmin te Dordrecht.