×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Opvolgingswet in Engeland nog niet van kracht

  Na dochter William en Kate gaat jongere zoon nog steeds voor

  Opvolgingswet in Engeland nog niet van kracht

  Het eerste kind moet nog worden geboren, maar prins William en echtgenote Kate hebben van grondwetsspecialisten al het advies gekregen nog even te wachten met een eventueel tweede kind. In elk geval als de eerstgeborene een meisje is. Dat voorkomt verwarring over de opvolgingsrechten.


  Het Britse parlement heeft in april een wet aangenomen waarin de successierechten zijn veranderd. Ongeacht geslacht komt de eerstgeborene ook als eerste in aanmerking voor de troon, na opa prins Charles en vader prins William. Voorheen hadden jongens voorrang op meisjes, dus als Kate een dezer dagen het leven zou schenken aan een prinsesje en er komt later in het gezin nog een jongetje, dan zou die zijn zus in de rangorde passeren.

  Het probleem is dat de wet in Groot-Brittannië wel is aangenomen, maar dat deze nog niet van kracht is. Dat gebeurt pas wanneer de ‘Realms’, de vijftien andere landen die de Britse monarch ook als staatshoofd hebben, ook hun wetten hebben aangepast. In een aantal gevallen gaat dat zonder slag of stoot, maar in federale staten als Australië en Canada komt daar vanwege de noodzakelijke verandering van de grondwet veel bij kijken.

  “Het kan nog wel een jaar duren”, waarschuwde specialist Robert Hazell deze week. Er is afgesproken dat de nieuwe opvolgingswet in alle zestien landen tegelijk van kracht wordt, om te voorkomen dat – ook al is het misschien maar tijdelijk – de regels tussen de landen verschillen. Tot die tijd kunnen Kate en William maar beter wachten met nummer twee, dan hoeft niemand nerveus te worden als de eerstgeborene een meisje is.

  17 juli 2013 - 10:27