Placeholder

Ophef om politieke ontmoetingen prins Charles

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over de ontmoetingen die prins Charles heeft met ministers uit de Britse regering. Het is gebleken dat hij gemiddeld één keer per maand een privé-onderonsje met een minister heeft, 36 in totaal sinds de vorige verkiezingen. Niet iedereen vindt dit gepast voor de troonopvolger.

Parlementslid Paul Flynn is van mening dat de prins met zijn onderonsjes te betrokken is bij politieke beslissingen. “De voornaamste taak van het staatshoofd, wat hij uiteindelijk zal zijn, is om boven de politiek te staan”, zei Flynn tegen Daily Mail. Hij noemt de gesprekken van de prins van Wales met de ministers ‘gelobby’ en vindt dat de inhoud van de gesprekken daarom openbaar gemaakt moeten worden. “Er is geen reden voor deze geheimzinnigheid.”

De meeste meetings zijn volgens Daily Mail op initiatief van de prins. Clarence House, de residentie van de prins, verklaart dat Charles in zijn recht staat. “De prins van Wales heeft het recht, de plicht zelfs, om privé te communiceren met de overheid over elk onderwerp, om zijn unieke perspectief te delen en de issues die mensen met hem persoonlijk bespreken tijdens zijn activiteiten door heel het land op de agenda te zetten.”

Prins Charles is vooral geïnteresseerd in klimaatverandering, gezondheidszorg en stadsplanning. Ministers klagen volgens Daily Mail al langer over de handgeschreven memo’s die ze van de prins ontvangen, waarin hij zijn standpunten deelt. Onlangs bleef het hooggerechtshof bij een eerdere beslissing de publicatie van deze brieven te verbieden.