Placeholder

Ook Willem-Alexander en Máxima naar Vaticaan

Prins Willem-Alexander, prinses Máxima en premier Mark Rutte zullen dinsdag naar de inauguratie van de nieuwe paus gaan. Dat meldde vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag.

Bij het aantreden van de vorige paus, Benedictus XVI in 2005, was de prins ook aanwezig in Vaticaanstad, in het gezelschap van de toenmalige premier Jan Peter Balkenende. Máxima liet toen verstek gaan, omdat ze hoogzwanger was. Het feit dat de nieuwe paus een Argentijn is, net als Máxima, staat volgens Asscher los van het besluit om de prinses bij de inauguratie aanwezig te laten zijn.

Wat Asscher betreft hoeft het bezoek van het aanstaand koningspaar aan de paus niet te betekenen dat de paus wordt uitgenodigd voor de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april. Dat was tot nog toe ook nog niet ter sprake gekomen, reageerde Asscher op vragen.

Vanuit België komen koning Albert en koningin Paola en het Spaanse koningshuis stuurt het kroonprinselijk paar, prins Felipe en prinses Letizia. Prins Richard, de Hertog van Gloucester, vertegenwoordigt koningin Elizabeth. Hij is 21ste in lijn voor de Britse troon. Van andere katholieke monarchiën, zoals Luxemburg, Liechtenstein en Monaco, wordt ook een afvaardiging verwacht.