×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Ook voor koningin Máxima tellen alle jaren

  Ze voelt het aan den lijve, grapte ze

  Ook voor koningin Máxima tellen alle jaren

  ‘Alle jaren tellen’ was dit jaar het thema dat het Oranjefonds hanteerde bij de zoektocht naar bijzondere sociale intitiatieven die met een Appeltje van Oranje bekroond konden worden. Programma’s en projecten waarbij verschillende generaties met elkaar in contact worden gebracht, daar ging het om.
  Zoals het winnende ‘Gluren bij de Buren’ uit Oosterwolde, waarbij ouderen uit een verpleeghuis wekelijks activiteiten ondernemen met bezoekende kinderen van de basisschool aan de overkant. Een verrijking voor jong en oud, en een initiatief dat ”zo overal kan worden nagevolgd”, aldus koningin Máxima donderdag tijdens de uitreiking van de Appeltjes in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. De omgang van ouderen en jongeren versterkt de samenhang in de samenleving en dat is een van de doelstellingen van het Oranjefonds. ”Ouderen krijgen energie van omgang met jongeren, kinderen kunnen van ouderen leren. Wat geduld betekent bijvoorbeeld”, aldus Máxima.
  Beide groepen worden zich bewust van de kringloop van het leven, meende de koningin. ”Mijn man maakt dat nu op bijzondere manier mee”, zei Máxima met een verwijzing naar de troonswisseling, waarbij koningin Beatrix haar aftreden onder meer motiveerde door te zeggen dat ”de verantwoordelijkheid voor ons land in handen van een nieuwe generatie moet liggen”. Dat ”alle jaren tellen” voelde de nieuwe koningin aan den lijve, zo grapte ze. Vrijdag immers is ze jarig. ”Er komt weer een jaartje bij”, aldus de in bijna fluorescerend oranje geklede Máxima.
  Behalve het project uit Oosterwolde, dat uit handen van Máxima het grootste Appeltje kreeg, waren er ook Appels voor de generatietuin van de stichting Saffier Residentiegroep in Den Haag en voor het Jeugd Rode Kruis uit Willemstad op Curaçao. Daarnaast werden door het koningspaar ook zogenoemde Kroonappels uitgereikt.
  Het Oranjefonds wilde de troonswisseling namelijk markeren door de schijnwerpers nog eens extra te zetten op de mooiste sociale initiatieven in het Koninkrijk, en vroeg om projecten daarvoor te nomineren. Het leverde 4000 aanmeldingen op, uit 96’procent van de Nederlandse gemeenten en de Caribische eilanden. ”De Kroonappels hebben wat losgemaakt, mijn man en ik zijn echt verrast door het enthousiasme voor de Kroonappels”, zei Máxima.
  De Kroonappels gingen naar het project Best Buddies op Goeree-Overflakkee in de categorie jeugd, Stichting Stadstuin Emma’s Hof uit Den Haag in de categorie buurt, en de Stichting Manteling uit Middelburg in de categorie Helpende Hand.

  16 mei 2013 - 15:38