×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Onzeker of Friso ooit bij kennis komt

  Arts: hersenen te lang zonder zuurstof

  Tijdens een persconferentie maakte Wolfgang Koller, hoofd van de afdeling traumatologie intensive care waar prins Friso ligt, bekend dat het niet zeker is dat prins Friso nog bij kennis zal gaan komen.


  Prins Friso om 14.00 binnengekomen in het ziekenhuis. Daarvoor heeft het ziekenhuis tijd gehad om zich voor te bereiden op zijn komst. Friso is ca. 25 minuten bedekt geweest door de sneeuw en dankzij deze milde onderkoeling van het lichaam was er goede hoop op herstel van het brein. Echter heeft het hart van de prins vijftig minuten lang stilgestaan. In die tijd is hij gereanimeerd. Vijftig minuten is zeer lang voor het brein om geen zuurstof te krijgen. ‘Te lang,’ volgens Koller. Het is onbekend of prins Friso ooit nog bij kennis zal komen, er zijn ‘massieve beschadigingen’ in het brein. ‘Het kan niet met zekerheid gezegd worden of de prins ooit nog bij kennis zal komen’. Als dat wel zo is, dan zal het herstel lang, wellicht jaren, gaan duren. De koninklijke familie gaat op zoek naar een geschikt revalidatiecentrum.

  De officiële verklaring via de Rijksvoorlichtingsdienst:

  “Op 17 februari werd Prins Friso iets voor 14:00 uur per traumahelikopter naar het academisch ziekenhuis in Innsbruck gebracht. De patiënt was kort daarvoor in Lech bedolven geraakt onder een lawine. De Prins heeft ongeveer 25 minuten onder de sneeuw gelegen. In het academisch ziekenhuis van Innsbruck is de patiënt na een eerste behandeling op de spoedeisende hulp meteen naar de trauma-afdeling van de intensive care gebracht. Deze afdeling is erin gespecialiseerd om ernstig gewonde lawinepatiënten met de grootst mogelijke medische en technische zorg te behandelen. Het hoofd van deze afdeling is dr. Wolfgang Koller.
  Onze afdeling werd al voor aankomst van de patiënt op de hoogte gebracht. Hierdoor hebben we alle nodige voorbereidingen kunnen treffen. Prins Friso kwam in het ziekenhuis aan, terwijl hij gereanimeerd werd. Omdat hij gedurende langere tijd onder de sneeuw heeft gelegen, zijn hersenen onvoldoende voorzien van zuurstof. Met als gevolg een hartstilstand die ongeveer 50 minuten duurde. Gedurende deze hele periode moest de patiënt gereanimeerd worden. Een reanimatietijd van 50 minuten is erg lang. Wellicht zelfs te lang. Het was onze hoop dat de lichte onderkoeling van de patiënt de hersenen tegen al te grote schade zou beschermen. Helaas werd deze hoop niet bewaarheid. Sinds afgelopen vrijdag heeft een team van specialisten gevochten voor het leven van Prins Friso. Gisteren was de eerste mogelijkheid een MRI-scan te maken, zonder de patiënt in gevaar te brengen. Sinds dit onderzoek en de laatste neurologische tests gisterenavond is het duidelijk dat het zuurstoftekort grote schade veroorzaakt heeft in de hersenen van de patiënt. Het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen. Een eventuele revalidatie zal in ieder geval maanden, zo niet jaren in beslag nemen. De familie van Prins Friso zal nu als eerst op zoek gaan naar een geschikte revalidatiefaciliteit.”

  24 februari 2012 - 11:53