Onthullende biografie over The Queen Mum

De langverwachte biografie van de Engelse koningin Elizabeth, the Queen Mum is vanaf nu te koop. Heel Engeland wachtte met spanning op het boek waarin er voor het eerst wordt geput uit bronnen die nooit eerder openbaar zijn gemaakt.

Het is de eerste officiële biografie die zal verschijnen over The Queen Mother, de moeder van de huidige koningin van Engeland, Elizabeth II. Elizabeth was de jongste dochter van de Graaf van Strathmore en ze werd geboren op 4 augustus 1900. Ze trouwde in 1923 met prins Albert, hertog van York, de tweede zoon vanGeorge V. Daardoor verkreeg zij de titel ‘Hertogin van York’. Ze kregen twee dochters, Elizabeth en Margaret. In 1936 trad de toenmalige Britse koning Eduard af om te kunnen trouwen met den Amerikaanse Wallis Simpson. Zijn broer Albert, echtgenoot van Elizabeth, werd in 1937 toen gekroond tot koning George VI. Hij en zijn vrouw Elizabeth werden eigenlijk plotseling koning en koningin van Engeland. Haar echtegenoot George VI stierf in 1952 en toen kreeg Elizabeth de titel Her Majesty Queen Elizabeth, The Queen Mother, kortweg Queen Mum (koningin-moeder). 

Het boek over het leven van Queen Mum vertelt niet alleen háár verhaal. Op basis van opgenomen gesprekken van de Queen Mum met Eric Anderson en interviews van de schrijver met koningin Elizabeth II en de prins van Wales, is allerlei materiaal uitgewerkt tot dit boek. De schrijver, William Shawcross, is een vriend van Camilla en werd door de huidige koningin als biograaf goedgekeurd om het leven van haar moeder te vertellen. William Shawcross kon voor zijn boek daarnaast beschikken over haar privécorrespondentie en dagboeken. Shawcross heeft sinds het overlijden van de ‘Queen Mum’ in 2002 gewerkt aan haar biografie en ontdekte zeer kritische uitspraken over Prinses Diana.

De biografie onthult verder dat de Queen Mum het spijtig vond dat prins Charles in het openbaar sprak over zijn mislukte huwelijk met prinses Diana. Hij gaf in dat interview tevens toe dat hij overspel gepleegd had. Ook was ze alles behalve blij toen prinses Diana de vuile was buiten hing over haar scheiding en het huwelijk met prins Charles. Dit deed zij in háár officiële biografie, die ze samen met Andrew Morton schreef. Elizabeth was dan ook ‘diep geschokt’ na het lezen van dit boek met uitspraken over de Engelse royals. Volgens Eric Anderson sprak ze met ‘uiterste afschuw’ van de ex-vrouw van Charles. Toch had Elizabeth voorheen wel degelijk veel sympathie voor prinses Diana. Ten tijden van haar verloving met prins Charles kreeg ‘the people’s princess’ bijvoorbeeld een saffier en diamanten broche cadeau. Prinses Diana vertelde over Elizabeth: ’Eén van de fijnste dingen van het trouwen met Charles is dat ik haar meer zal zien.’ Maar alle negatieve dingen die Diana later over de familie zei waren voor Elizabeth onacceptabel. Deze en meer gedachten van Elizabeth kwamen boven water toen biograaf Shawcross de ongepubliceerde gesprekken met Sir Eric Anderson teruglas. Anderson heeft meer dan 20 uur met Elizabeth gesproken. Elizabeth vertelde hem ook dat ze niet kon begrijpen dat Diana veel van haar vrijwilligerswerk opgaf toen Charles en zij inmiddels uit elkaar waren. ’Ik kan niet geloven dat ze d’r huis niet uitkomt en iets gaat doen. Het is niet goed voor haar om achterover te leunen, ik zal haar misschien moeten dwingen tot dingen.’ Na de begrafenis van prinses Diana keerde Elizabeth al snel terug naar vrienden die ze al eerder had uitgenodigd langs te komen. Toen ze daar arriveerde liet ze vervolgens niets los over de plechtigheid. ’Dat was typisch iets voor haar’, aldus Anderson.

Het boek is vanaf morgen verkrijgbaar.