Onderzoek: Máxima nog steeds de populairste

Vandaag zijn de onderzoeksresultaten bekend gemaakt van een Koninklijke enquete, uitgevoerd door bureau Multiscope. Naar aanleiding van de introductie van EA’s nieuwste game MySims Kingdom peilde men onder andere de mening over de Oranjes. Uit het onderzoek blijkt dat prinses Máxima de onbetwiste nummer één is als het gaat om meest favoriete leden van het Koninklijk Huis (62,9%). Koningin Beatrix blijft ook populair. Met 19% eindigt Hare Majesteit als tweede achter haar schoondochter. De derde plek is voor Willem-Alexander, die 15% van de stemmen kreeg. Prinses Margarita voert het lijstje met minst favoriete personen aan met een overduidelijke meerderheid van 51,3%. prinses Laurentien scoort met 24,6% een tweede plaats, terwijl prins Friso ook niet echt populair is en met 17,8% de derde plek bezet. Prinses Mabel is met 3,2% onbemind bij het Nederlandse volk.

Vandaag zijn de onderzoeksresultaten bekend gemaakt van een Koninklijke enquete, uitgevoerd door bureau Multiscope. Naar aanleiding van de introductie van EA’s nieuwste game MySims Kingdom peilde men onder andere de mening over de Oranjes. Uit het onderzoek blijkt dat prinses Máxima de onbetwiste nummer één is als het gaat om meest favoriete leden van het Koninklijk Huis (62,9%). Koningin Beatrix blijft ook populair. Met 19% eindigt Hare Majesteit als tweede achter haar schoondochter. De derde plek is voor Willem-Alexander, die 15% van de stemmen kreeg.
Prinses Margarita voert het lijstje met minst favoriete personen aan met een overduidelijke meerderheid van 51,3%. prinses Laurentien scoort met 24,6% een tweede plaats, terwijl prins Friso ook niet echt populair is en met 17,8% de derde plek bezet. Prinses Mabel is met 3,2% onbemind bij het Nederlandse volk.

Aan de respondenten werd ook de vraag gesteld wie van bekend Nederland zij het liefst op de Nederlandse troon zouden willen zien, als er geen Oranjes zouden zijn. 35,9% Kiest dan voor de goedlachse Jan Peter Balkenende met de mooie brunette Katja Schuurman aan zijn zijde. Ook het populaire koppel Jan Smit en Yolanthe Cabau van Casbergen scoort goed. Maar liefst 33,9% van de ondervraagden zou hen graag als vertegenwoordigers van ons kikkerlandje zien. Imca Marina en oranjehuiskenner Johan Vlemmix nemen een vierde plaats in met 8,8%. Wie deze resultaten opmerkelijk vindt, moet wel weten dat het onderzoeksbureau de geënqueteerden verschillende keuzes heeft voorgelegd. Het is dus niet zo 35,0 % procent spontaan Balkenende en Schuurman op de troon wenste. Nederlanders zijn behoorlijk honkvast als hen gevraagd wordt welk land ze zelf zouden willen regeren. 61,1% kiest voor Nederland.
Belangrijk is natuurlijk wat er door de Nederlander als eerste aangepakt wordt als die het voor het zeggen heeft. 34,7% Van de ondervraagden zal direct de belasting verlagen, terwijl 32,9% van de Nederlanders de toelage van de Koninklijke familie verder aan banden legt. Ook de regering moet het ontzien. 24,4% Ontslaat het kabinet Balkenende IV en wil nieuwe verkiezingen houden. Ondanks alles blijft het Koningshuis populair. Een ruime minderheid van de ondervraagde (8,0%) ziet niets in het koningshuis en zou dit instituut het liefst opheffen.

Foto: Reni van Maren