Olieverfschilderij prins Bernhard te koop

Tijdens Masters of LXRY wordt dit jaar een schilderij van wijlen prins Bernhard verkocht. In 1987 schilderde de prins het olieverfschilderij dat de titel Antarctica draagt en signeerde het tenslotte met 'PB 87'. De prins maakte het schilderij waarschijnlijk na een van zijn vele reizen voor het WNF. In zijn testament liet de Prins der Nederlanden het na aan zijn medisch specialist, waarmee hij bovendien zeer goed bevriend was. Deze heeft het aangeboden aan Mark Smit Kunsthandel om het - samen met het originele document van het legaat - te verkopen. Daarom is het schilderij nu vanaf 9800 euro te koop tijdens de fair in de Amsterdamse RAI.

Tijdens Masters of LXRY wordt dit jaar een schilderij van wijlen prins Bernhard verkocht. In 1987 schilderde de prins het olieverfschilderij dat de titel Antarctica draagt en signeerde het tenslotte met ‘PB 87’. De prins maakte het schilderij waarschijnlijk na een van zijn vele reizen voor het WNF. In zijn testament liet de Prins der Nederlanden het na aan zijn medisch specialist, waarmee hij bovendien zeer goed bevriend was. Deze heeft het aangeboden aan Mark Smit Kunsthandel om het – samen met het originele document van het legaat – te verkopen. Daarom is het schilderij nu vanaf 9800 euro te koop tijdens de fair in de Amsterdamse RAI.

Het was koningin Wilhelmina, zelf gerespecteerd om haar kunstwerken, die Bernhard enthousiast maakte om te gaan schilderen. In 1941, tijdens hun ballingschap in Engeland, kreeg de prins schilderspullen van haar cadeau. Wilhelmina gaf Bernhard waardevolle tips en was te spreken over zijn talent. ‘Bernhard heeft een intuïtie voor perspectief, licht en schaduw, want hij maakt geen fouten’.
Het is onbekend hoeveel werken de prins in zijn leven heeft gemaakt. Hij verkocht ze niet, maar schonk ze wel als cadeau of aan het goede doel.

Het schilderij is een van de vele bijzondere items in de House of Limiteds tijdens Masters of LXRY (voorheen Miljonair Fair) in de RAI in Amsterdam.