Obama te druk voor Filip

Belgische diplomaten hebben naar verluidt hemel en aarde bewogen om een ontmoeting te organiseren tussen prins Filip en de Amerikaanse president. De Belgische prins brengt samen met prinses Mathilde, de Vlaamse premier en de minister van Buitenlandse Zaken een bezoek aan de Verenigde Staten, maar zal daarbij geen ontmoeting hebben met Barack Obama. Terwijl Filip en Mathilde in New York, nabij Central Park, een receptie bijwonen, zou Obama zelfs in hetzelfde hotel zijn voor fundraising. Een ontmoeting bleek zelfs nu nog onmogelijk. Volgens diplomatieke bronnen was Filip ‘behoorlijk ontgoocheld’, weet De Standaard.

‘Barack Obama ontmoet in principe alleen staatshoofden en regeringsleiders, geen kroonprinsen’, zegt een Amerikaanse topdiplomaat. Kroonprinsen – zoals prins Filip – zijn een niveau lager en gelijk aan het niveau van de vice-president. Met hem is dan wél een ontmoeting gepland.

Willem-Alexander en Máxima hadden geluk in september 2009. Zij hadden een ontmoeting met Michelle Obama, waarbij ’toevallig’ president Obama langs kwam. Belgische diplomaten hebben goede hoop dat dat ook dinsdag gaat gebeuren, als vice-president Biden de prins in de Roosevelt Room van het Witte Huis ontvangt. De vraag is alleen of de president dan wel aanwezig is…