NRC weet van Friso’s arts: Geen schedelbasisfractuur

Een NRC-verslaggeefster sprak vrijdag met prins Friso's behandelend arts Claudius Thomé, die concludeerde dat de prins 'geen schedelbasisfractuur en geen verwondingen aan de rest van zijn lichaam' heeft overgehouden aan de val ten gevolge van een lawine waarin hij terecht kwam. De reanimatie gisteren heeft 'vrij lang' geduurd. De verwachting is dat hij de komende dagen nog in slaap worden gehouden. Het ziekenhuis zegt echter dat de beweringen die in het NRC verschenen, "grotendeels onjuist" zijn. Wat er wel of niet juist is, wil de woordvoerder niet vertellen.

Een NRC-verslaggeefster sprak vrijdag met prins Friso’s behandelend arts Claudius Thomé, die concludeerde dat de prins ‘geen schedelbasisfractuur en geen verwondingen aan de rest van zijn lichaam’ heeft overgehouden aan de val ten gevolge van een lawine waarin hij terecht kwam. De reanimatie gisteren heeft ‘vrij lang’ geduurd. De verwachting is dat hij de komende dagen nog in slaap worden gehouden. Het ziekenhuis zegt echter dat de beweringen die in het NRC verschenen, “grotendeels onjuist” zijn. Wat er wel of niet juist is, wil de woordvoerder niet vertellen.

De bewuste NRC-verslaggeefster Koelewijn was gisteren toevallig met haar man in Innsbrück op het moment dat Friso bedolven raakte onder een sneeuwlawine. Haar man is neurochirurg en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Samen reisden ze naar de universiteitskliniek in Inssbrück, waar behandelend arts Thomé informatie gaf over de gezondheidstoestand van de prins.

Thomé vertelde verder dat het enige serieuze probleem de asfyxie zou zijn, de ademnood waarin Friso heeft verkeerd. De temperatuur van Friso was 32 graden toen hij onder een diepe laag sneeuw vandaan werd gehaald. Dat zou volgens de arts vrij gunstig zijn, omdat het lichaam bij een dergelijk lage temperatuur met minder zuurstof af kunnen.Thomé: ‘Op de ct-scan die ’s middags gemaakt is, hoor ik, zijn geen bijzonderheden te zien. Vandaag zal een mri-scan worden gemaakt.’ Het duurt nog zeker een dag voor artsen meer kunnen zeggen over eventuele schade aan het brein.