Placeholder

Noorse kroonprinses heeft nog altijd zenuwen

Met het leven als kroonprinses komen openbare verplichtingen, veel aandacht en het moeten houden van toespraken. ”Daarover was ik in het begin heel zenuwachtig”, vertelt de Noorse kroonprinses Mette-Marit in een vraaggesprek met twee kinderen. ”Ik heb veel geoefend. Ik ging dan thuis op een stoel staan en oefende voor een groep vrienden. Ik heb die zenuwen nu ook nog wel, maar het gaat beter.”

Mette-Marit huwde in 2001 met de Noorse kroonprins Haakon. Het huwelijk zorgde aanvankelijk voor nogal wat commotie omdat Mette-Marit, zoals ze in een televisie interview voor de bruiloft ook toegaf, een voor een aanstaande kroonprinses nogal kleurrijk leven had geleid. Dat werd destijds bondig samengevat als een leven van ‘drugs en rock-‘n-roll’. Ze had uit een eerdere relatie een zoontje en was mede daarom in de ogen van veel Noren niet de meest geschikte partner voor de toekomstige koning.

”Ik miste richting in mijn leven”, zegt Mette-Marit nu over die tijd. Die richting kwam er door Haakon en nu is ze ‘zeer gelukkig’. De Noren zijn ook bijgedraaid. Mette-Marits inzet en harde werken worden gewaardeerd en ook haar oudste zoon Marius neemt volop deel aan het koninklijke leven, al is hij niet troongerechtigd.