Noorse koning Olav 20 jaar dood

Vandaag is het exact twintig jaar geleden dat de Noorse bevolking te horen kreeg dat hun geliefde koning Olav V niet meer is. Het plein voor het paleis veranderde in korte tijd in een zee van bloemen en kaarsen. Dat Olav grootvader van Noorwegen werd genoemd, zegt veel over hoe geliefd de koning bij zijn bevolking is geweest. Hij stond dan ook 'gewoon' in de file, net zoals elke andere burger, in plaats van de vluchtstrook te gebruiken. Toen tijdens de oliecrisis in de jaren '70 autorijden verboden was, reisde de koning per metro naar zijn skioord. Zonder beveiligers. 'Waarom zou ik bang zijn? Ik heb vier miljoen lijfwachten!'Zijn hele regering heeft hij het zonder zijn vrouw Märtha moeten stellen. Zij overleed aan de gevolgen van kanker, drie jaar voordat haar man de troon zou bestijgen. Een jaar voor Olav's dood, werd hij getroffen door een beroerte. Zijn zoon, toenmalig kroonprins Harald, heeft toen al zijn taken overgenomen en werd benoemd tot kroonprins-regent. Olav herstelde redelijk, maar niet genoeg om zijn taken te kunnen hervatten. Na 33 jaar regeren, overleed koning Olav op 87-jarige leeftijd op 17 januari 1991.

Vandaag is het exact twintig jaar geleden dat de Noorse bevolking te horen kreeg dat hun geliefde koning Olav V niet meer is. Het plein voor het paleis veranderde in korte tijd in een zee van bloemen en kaarsen. Dat Olav grootvader van Noorwegen werd genoemd, zegt veel over hoe geliefd de koning bij zijn bevolking is geweest. Hij stond dan ook ‘gewoon’ in de file, net zoals elke andere burger, in plaats van de vluchtstrook te gebruiken. Toen tijdens de oliecrisis in de jaren ’70 autorijden verboden was, reisde de koning per metro naar zijn skioord. Zonder beveiligers. ‘Waarom zou ik bang zijn? Ik heb vier miljoen lijfwachten!’
Zijn hele regering heeft hij het zonder zijn vrouw Märtha moeten stellen. Zij overleed aan de gevolgen van kanker, drie jaar voordat haar man de troon zou bestijgen.
Een jaar voor Olav’s dood, werd hij getroffen door een beroerte. Zijn zoon, toenmalig kroonprins Harald, heeft toen al zijn taken overgenomen en werd benoemd tot kroonprins-regent. Olav herstelde redelijk, maar niet genoeg om zijn taken te kunnen hervatten. Na 33 jaar regeren, overleed koning Olav op 87-jarige leeftijd op 17 januari 1991.