×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Noorse koning Olav 20 jaar dood

  Haakon's vader was 'grootvader van Noorwegen'

  Vandaag is het exact twintig jaar geleden dat de Noorse bevolking te horen kreeg dat hun geliefde koning Olav V niet meer is. Het plein voor het paleis veranderde in korte tijd in een zee van bloemen en kaarsen. Dat Olav grootvader van Noorwegen werd genoemd, zegt veel over hoe geliefd de koning bij zijn bevolking is geweest. Hij stond dan ook 'gewoon' in de file, net zoals elke andere burger, in plaats van de vluchtstrook te gebruiken. Toen tijdens de oliecrisis in de jaren '70 autorijden verboden was, reisde de koning per metro naar zijn skioord. Zonder beveiligers. 'Waarom zou ik bang zijn? Ik heb vier miljoen lijfwachten!'Zijn hele regering heeft hij het zonder zijn vrouw Märtha moeten stellen. Zij overleed aan de gevolgen van kanker, drie jaar voordat haar man de troon zou bestijgen. Een jaar voor Olav's dood, werd hij getroffen door een beroerte. Zijn zoon, toenmalig kroonprins Harald, heeft toen al zijn taken overgenomen en werd benoemd tot kroonprins-regent. Olav herstelde redelijk, maar niet genoeg om zijn taken te kunnen hervatten. Na 33 jaar regeren, overleed koning Olav op 87-jarige leeftijd op 17 januari 1991.


  Vandaag is het exact twintig jaar geleden dat de Noorse bevolking te horen kreeg dat hun geliefde koning Olav V niet meer is. Het plein voor het paleis veranderde in korte tijd in een zee van bloemen en kaarsen. Dat Olav grootvader van Noorwegen werd genoemd, zegt veel over hoe geliefd de koning bij zijn bevolking is geweest. Hij stond dan ook ‘gewoon’ in de file, net zoals elke andere burger, in plaats van de vluchtstrook te gebruiken. Toen tijdens de oliecrisis in de jaren ’70 autorijden verboden was, reisde de koning per metro naar zijn skioord. Zonder beveiligers. ‘Waarom zou ik bang zijn? Ik heb vier miljoen lijfwachten!’
  Zijn hele regering heeft hij het zonder zijn vrouw Märtha moeten stellen. Zij overleed aan de gevolgen van kanker, drie jaar voordat haar man de troon zou bestijgen.
  Een jaar voor Olav’s dood, werd hij getroffen door een beroerte. Zijn zoon, toenmalig kroonprins Harald, heeft toen al zijn taken overgenomen en werd benoemd tot kroonprins-regent. Olav herstelde redelijk, maar niet genoeg om zijn taken te kunnen hervatten. Na 33 jaar regeren, overleed koning Olav op 87-jarige leeftijd op 17 januari 1991.

  17 januari 2011 - 14:30