×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Nog geen toestemming voor Oranje-villa in Mozambique

  Kabinet twijfelt nog

  Alleen op het voor de koninklijke familie zo gevoelige punt – privacy – acteerde Balkenende nogal vaag afwachtend. In juli werd tenslotte al bekend dat de prins en prinses samen met enkele Europese vrienden het vakantiehuis aan zee willen bouwen, en daarvoor moet er toch ook al overleg tussen de Oranjes en kabinet zijn geweest. Het prinselijk paar zoekt in Mozambique privacy en maakte de keuze ook als een teken van geloof in het Afrikaanse continent. “De aankoop valt onder de ministeriële verantwoordelijkheid. En het kabinet heeft nog niet met het plan ingestemd”, zo liet Balkenende pas na hevig aandringen weten. “We zitten nog midden in het proces. Het voornemen is bekend, maar er zijn nog tal van vragen die beantwoord moeten worden.” Het kabinet laat hiermee ruimte voor speculatie. De lakse houding van Defensie rond de Groene Draeck heeft aangetoond dat dit niet goed is voor de monarchie. Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander ergerden zich hier ook groen en geel aan.

  Feit is dat het veiligheidsonderzoek rond het vakantiehuis nog niet klaar is en dat had de premier rustig kunnen zeggen. Mozambique is tenslotte een land met meer dan gemiddelde risico’s. De beveiligingskosten vallen tevens fors hoger uit dan wanneer het prinselijk paar in Toscane op vakantie gaat. Reden hiervoor is dat zeker acht tot tien beveiligers gedurende de gehele vakantie met hen meereizen. Ook voor de rest van het jaar is ter plaatse Nederlandse beveiliging nodig. Voor hen is er in Machangulo nog geen onderkomen Dat tikt natuurlijk flink aan. Ook het ontbreken van goede medische voorzieningen dichtbij zijn een punt van zorg.
  In kringen rond het kabinet is al geopperd “om dan maar een marinefregat voor de kust van het schiereiland te leggen”. Bronnen aan het hof zeggen echter dat het bouwproject geen enkel gevaar loopt en dat het vakantiehuis er gewoon komt,’ aldus Stan Huygens in de Telegraaf.

  12 oktober 2008 - 13:02