Nog geen toestemming voor Oranje-villa in Mozambique

Alleen op het voor de koninklijke familie zo gevoelige punt – privacy – acteerde Balkenende nogal vaag afwachtend. In juli werd tenslotte al bekend dat de prins en prinses samen met enkele Europese vrienden het vakantiehuis aan zee willen bouwen, en daarvoor moet er toch ook al overleg tussen de Oranjes en kabinet zijn geweest. Het prinselijk paar zoekt in Mozambique privacy en maakte de keuze ook als een teken van geloof in het Afrikaanse continent. “De aankoop valt onder de ministeriële verantwoordelijkheid. En het kabinet heeft nog niet met het plan ingestemd”, zo liet Balkenende pas na hevig aandringen weten. “We zitten nog midden in het proces. Het voornemen is bekend, maar er zijn nog tal van vragen die beantwoord moeten worden.” Het kabinet laat hiermee ruimte voor speculatie. De lakse houding van Defensie rond de Groene Draeck heeft aangetoond dat dit niet goed is voor de monarchie. Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander ergerden zich hier ook groen en geel aan.

Feit is dat het veiligheidsonderzoek rond het vakantiehuis nog niet klaar is en dat had de premier rustig kunnen zeggen. Mozambique is tenslotte een land met meer dan gemiddelde risico’s. De beveiligingskosten vallen tevens fors hoger uit dan wanneer het prinselijk paar in Toscane op vakantie gaat. Reden hiervoor is dat zeker acht tot tien beveiligers gedurende de gehele vakantie met hen meereizen. Ook voor de rest van het jaar is ter plaatse Nederlandse beveiliging nodig. Voor hen is er in Machangulo nog geen onderkomen Dat tikt natuurlijk flink aan. Ook het ontbreken van goede medische voorzieningen dichtbij zijn een punt van zorg.
In kringen rond het kabinet is al geopperd “om dan maar een marinefregat voor de kust van het schiereiland te leggen”. Bronnen aan het hof zeggen echter dat het bouwproject geen enkel gevaar loopt en dat het vakantiehuis er gewoon komt,’ aldus Stan Huygens in de Telegraaf.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen