“Nieuwe oude foto’s” van prins Philip

Ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van prins Philip zijn er nieuwe foto's van de man van koningin Elizabeth openbaar gemaakt. Maar echt nieuw zijn ze niet. Het betreft ondermeer de allereerste foto die ooit van de Duke of Endinburgh is gemaakt. De zwart-witfoto uit 1921 toont Philip als baby met prinses Alice. De foto maakt deel uit van een tentoonstelling in Windsor Castle, waarin het leven en de interesses van de hertog door middel van foto's, schilderijen en memorabilia wordt getoond. Veel van de items komen uit de eigen collectie van Philip. Het toont het verhaal van zijn jeugd, de carrière bij de marine en het huwelijk met de koningin. Ook de werkzaamheden als beschermheer of president van zo'n 800 organisaties komt aan bod.

Voorafgaand aan de negentigste verjaardag op 10 juni zijn ook nog twee andere foto’s vrijgegeven, zoals een foto uit Athene in 1922, waar de jonge Philip in een lang wit gewaad is te zien. Hij houdt zich daarbij staande aan een tafel. De foto is vlak voordat de familie in ballingschap ging gemaakt. Philip’s oom was toen koning van Griekenland. Koning George V zond toen een schip om de Griekse koninklijke familie te evacueren. Philip was toen 18 maanden oud. De derde en laatste afbeelding die openbaar is gemaakt, toont Philip, met de armen over elkaar, in zijn schoolperiode in 1933. 

Verder zijn er ondermeer een gouden armband te zijn, door Philip ontworpen in 1952 voor de koningin, een drieluik, geschilderd door David Poole en een ongebruikelijke wijnkoeler van staal, koper en porselein, in de vorm van een sprinkhaan, een cadeau van de Franse president Pompidou.