×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Nieuwe koning moet belasting betalen

  Salaris wordt belast, voortaan ook BTW en accijns

  Nieuwe koning moet belasting betalen

  Het Belgische kernkabinet heeft de civiele lijst (waarin salaris en gebruiksrecht van de paleizen zijn vastgelegd) vastgesteld voor de toekomstige koning Filip, zo schrijft het Nieuwsblad. Het bedrag is dan wel gelijk aan dat van zijn vader, maar zijn koopkracht gaat er op achteruit. Filip moet namelijk belastingen gaan betalen.


  Momenteel staat op de lijst van koning Albert een bedrag van 11,55 miljoen euro per jaar, voor de nieuwe koning Filip wordt dat verminderd met zo’n 700.000 euro vanwege de te heffen belastingen. De civiele lijst wordt anders dan in Nederland aan het begin van de regeerperiode van de koning vastgelegd, voor de volledige duur van het koningschap. Het bedrag beweegt wel mee met de lonen in het land.

  Begin juni werd door het Uitvoeringscomité voor de Institutionele Hervormingen al beslist om de koninklijke dotaties om te vormen. Voortaan zouden alleen de troonopvolg(st)er, de koning(in) die zijn/haar functie vroegtijdig neerlegt en de weduwe(naar) van de koning of troonopvolger nog een uitkering ontvangen, zoals vergelijkbaar is met het Nederlandse model. Over de uitkering moet belasting worden betaald en bovendien moest er voortaan btw en accijns worden afgedragen.

  9 juli 2013 - 10:19