×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Nederlandse Antillen bestaan niet meer

  Prins Willem-Alexander en prinses Máxima bezoeken Curaçao

  De Nederlandse Antillen zijn opgehouden te bestaan als land. Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden, zoals Aruba dat is sinds 1986 al is. Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) vormen nu als 'bijzondere gemeenten' gedrieën 'Caribisch Nederland'. Speciaal voor de bijbehorende ceremonie zijn prins Willem-Alexander en prinses Máxima naar Curaçao gereisd, omdat daar de regering van de Nederlandse Antillen zetelde. Daar woonde het paar de allerlaatste Statenvergadering bij in Fort Amsterdam. Daarna bezocht het paar een project van het Oranje Fonds, waar fysiek of mentaal beperkte kinderen honkbal spelen.


  Later op de middag volgt het bezoek aan de Fundashon Pro Alfa, waar jongeren en volwassenen gesteund worden in beroeps- en taalvaardigheden. Aan het eind van de middag gaat het paar naar het Curaçaosch Museum, waar de expositie ‘Antepasado di Futuro’ over moderne Curaçaose kunst wordt geopend.
  ’s Avonds gaat het paar onder begeleiding van Frits Goedgedrag, de Gouverneur van de Nederlandse Antillen en toekomstig Gouverneur van Curaçao, te voet naar het Brionplein. Daar start om 23.15 de ceremonie ter gelegenheid van het opheffen van het land Nederlandse Antillen. De volksliederen van alle landen en eilanden van het koninkrijk worden dan gespeeld. Ook wordt dan voor het laatst ‘Het Volkslied zonder titel’ van het land Nederlandse Antillen gespeeld. Aansluitend volgt de vlaggenceremonie, waarbij de vlag van de Nederlandse Antillen voor het laatste zal worden gestreken onder het afsteken van vuurwerk. De nieuwe premier, Gerrit Schotte, zal een speech houden.

  De NOS zendt een korte registratie uit van de feestelijkheden en gebeurtenissen. In veertig minuten wordt gesproken over de staatkundige hervormingen. De presentatie is in handen van Rob Trip, die samen met enkele gasten de uitzending aaneen zal praten. De ‘oranje draad’ van de uitzending is het bezoek van Willem-Alexander en Máxima.

  NOS Antillen 10-10-10 – 10 oktober 2010 18:10 Nederland 1

  9 oktober 2010 - 13:23