×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Nederland herdenkt en viert

  Koningin traditiegetrouw naar Dodenherdenking en 5 mei-concert

  Op 4 mei zijn op de Dam de oorlogsslachtoffers uit het Koninkrijk herdacht die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. ‘We gedenken onze doden ieder voor zich, maar ook samen,’ sprak Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer. ‘In een vrijheid die voor altijd verbonden is met hen die hun leven daar voor gaven. Door hen is Nederland een vrij land.’ Traditiegetrouw legde de Koningin samen met prins Willem-Alexander een krans bij het Nationaal Monument, voorafgaand aan de twee minuten stilte. Mede naar aanleiding van vorig jaar, toen de herdenking werd verstoord door geschreeuw werden onder meer extra controles, aangepaste dranghekken en bredere buffers tussen de vakken ingesteld, elementen van een opgeschaalde beveiliging. Duizenden mensen kwamen naar de Dam toe en een recordaantal van 4,7 miljoen mensen zag de uitzending rechtstreeks op televisie.

  Daags na Dodenherdenking vindt Bevrijdingsdag plaats, dat in heel Nederland gepaard gaat met festivals om de vrijheid te vieren. In de hoofdstad werd met het 5-meiconcert de 66e viering afgesloten. Koningin Beatrix was er traditiegetrouw bij, maar ook prominenten als minister-president Mark Rutte en NOC*NSF-voorzitster Erica Terpstra waren aanwezig. Net als tijdens de Nationale Herdenking op de Dam waren ook tijdens het concert extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo was het verboden om vanaf het balkon of dak van een aantal huizen in de nabijheid van de locatie het concert te bekijken. Zoals gebruikelijk nam de Koningin op de klanken van ‘We’ll meet again’ afscheid en vertrok ze per boot, onder de Magere Brug door, over de Amstel.

  5 mei 2011 - 23:13