Placeholder

Nationaal Comité organiseert afscheid Beatrix na 30 april

Er komt na 30 april nog een apart moment om afscheid te nemen van Beatrix als koningin. Dat maakte Joop van den Ende namens het Nationaal Comité Inhuldiging maandag bekend op een overleg van 400 Oranjeverenigingen. Wanneer dat moment plaatsvindt is nog niet bekend.Het overgrote deel van die verenigingen liet na het overleg in Woudenberg weten dat de festiviteiten ter ere van Koninginnedag gewoon doorgaan op 30 april. Slechts tien verenigingen zullen zeker uitwijken naar 27 april, omdat op 30 april de troonswisseling plaatsvindt.

Veel verenigingen zullen op 30 april wel een aangepast programma voorschotelen aan de feestvierders. Op veel plaatsen zullen de officiële gelegenheden in Amsterdam te volgen zijn op grote schermen. Een aantal verenigingen is nog in dubio over de datum, zoals bijvoorbeeld de Oranjevereniging uit Hengelo. Die vreest dat als er geen groot scherm staat in een gemeente er tijdens de troonswisseling ,,kans is op een leegloop”.

Volgens Michael Zonnevylle, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, wordt het desondanks een ,,fantastisch feest” en is er ,,geen sprake van een schisma tussen Oranjeverenigingen”.