×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Nalatenschap koningin Juliana onder de hamer

  Opbrengst naar vier goede doelen

  In maart volgend jaar zullen voorwerpen uit de nalatenschap van koningin Juliana worden geveild. Veilinghuis Sotheby's zal dat doen uit naam van de vier erfgenamen, koningin Beatris, prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina. De meeste voorwerpen, vooral gebruiksvoorwerpen zoals servies en porselein, zijn afkomstig uit Paleis Soestdijk. Ook kunstwerken en meubels worden geveild.


  Inmiddels is het zes jaar na het overlijden van Juliana en hebben duizenden items – afkomstig uit veertien verschillende paleizen en residenties – nog geen nieuwe bestemming. Verdeeld over 1500 lots worden deze van 14 t/m 17 maart 2011 geveild.

  Na het overlijden van koningin Juliana is een deel al naar een nieuwe bestemming gegaan. Officiële geschenken naar de Stichting Officiële Geschenken, staatsgeschenken naar de Stichting Koninklijke Geschenken en objecten of collecties met historische waarde voor de Oranjes, zijn ondergebracht in de Stichting Historische Verzamelingen. Ook ging een gedeelte naar Paleis Het Loo.
  Na aftrek van de veilingkosten gaat de gehele opbrengt van de veiling naar goede doelen. Het bedrag wordt in twee delen gesplitst, waarvan het eerste gedeelte naar het Rode Kruis gaat, vanwege de jarenlange betrokkenheid van koningin Juliana bij het Rode Kruis. De resterende opbrengst wordt in vier gelijke delen verdeeld en gaat naar het Prinses Beatrix Fonds (keuze van de koningin), het Natuurcollege (keuze van prinses Irene), het Rode Kruis (keuze van prinses Margriet) en Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours (keuze van prinses Christina).

  1 december 2010 - 11:10