Placeholder

Na Koningsvaart 150.000 ballonnen de lucht in

Maar liefst 150.000 oranje ballonnen gaan de lucht in als afsluiter van de koningsvaart op 30 april over het Amsterdamse IJ. Dat maakte burgemeester Eberhard van der Laan donderdag bekend in een brief aan de gemeenteraad. Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters krijgen op een deel van de tocht gezelschap van een afvaardiging van de koninklijke familie en een aantal gasten. Op de Kop van het Java-eiland treedt dj Armin van Buuren op samen met Koninklijk Concertgebouworkest. Wie die show van dichtbij wil meemaken, moet een van de 150.000 kaartje kopen voor 10 euro. De rest van het gebied rondom het IJ is vrij toegankelijk.

Zo’n 200 schepen varen mee tijdens de rondvaart: marineschepen, traditionele zeilschepen, tall ships, blusboten van de brandweer en varend erfgoed. Aan het einde van de tocht volgt een saluut van boten en scheepshoorns. Blusboten geven een demonstratie.

De koningsvaart begint even na 19.30 uur bij filmmuseum Eye en eindigt rond 21.15 uur bij het Muziekgebouw aan ’t IJ, waar de koning en koningin en hun gasten van een diner mogen genieten.